Mokronog-Trebelno: Grad iz zaraščenosti pokazali svetu

Očiščeno območje gradu v Mokronogu

Občinski svet Občine Mokronog-Trebelno je v mesecu decembru 2023 soglašal z začetkom pogajanj za sklenitev kupoprodajne pogodbe za nakup parcel, ki v naravi predstavljajo območje mokronoškega gradu. 

Pogajanja so bila uspešna, župan je podpisal pogodbo o nakupu parcel.

Samo območje gradu je bilo povsem zaraščeno in neprehodno ter je kazilo zgled samega kraja. Številni so se ozirali na ruševine zaraščenosti in se spominjali prijetnih trenutkov, preživetih na gradu.

Gradu občina ne more obnoviti, lahko pa iz ruševin ustvari turistično točko, ki bo privabljala obiskovalce. Ne nazadnje, z nakupom in ureditvijo grajskega hriba so dobili priložnost, da na njem ponovno zaživijo kulturne prireditve.

V soboto so organizirali čistilno akcijo oz. čiščenje zaraščenega zemljišča in gradu. Zbor udeležencev je bil že ob 8. uri, pred Kulturnim domom Mokronog. Vodja in koordinator akcije je bil poveljnik PGD Mokronog, Jan Jankovič. 

In rezultat sobotne akcije?

Občinska uprava pa je po akciji zapisala: “Hvala iz srca. Prav vsakemu, ki se je udeležil akcije čiščenja grajskega hriba. Bilo nas je čez 80 in iz zaraščenosti so se kmalu pokazale ruševine grajskega obzidja in gradu. Kakšen ponos, kakšno veselje je bilo danes čutiti v povezanosti vseh udeležencev. In nemalokrat se je zaslišalo izreči: GRAD JE NAŠ! Ja, dragi občani, res je, grad je naš, prav od vsakega izmed nas je. Danes smo ga iz zaraščenosti pokazali svetu, kmalu pa mu bomo vrnili tudi življenje s kulturnimi vsebinami.

Hvala PGD Mokronog, poveljniku Janu Jankoviču za odlično organizacijo, Tavžentrožam za peciva, članom številnih društev v občini – vsem dobrim ljudem za pomoč, predvsem pa županu mag. Francu Glušiču za pogum in odločnost, da vrne občini tisto, kar je nekdaj že naše bilo.”

Več fotografij je dostopnih na povezavi: (20+) Facebook

M. D.