Mirna Peč: V prostorih nekdanje osnovne šole uredili muzej

Mirna Peč (vir: arhiv)

V Mirni Peči so v obnovljenih prostorih nekdanje osnovne šole predstavili projekt Mirnopeški Slakov center. Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka bodo slovesno odprli v petek, 19. oktobra, sofinanciran je tudi z evropskimi sredstvi.

Andrej Kastelic, župan Občine Mirna Peč

Andrej Kastelic, župan Občine Mirna Peč, je na novinarski konferenci povedal, da so dokončali prvi del muzejskega projekta, v okviru tega so uredili dobrih 880 kvadratnih metrov upravnih in muzejskih prostorov. Stalno Slakovo zbirko pa so uredili skupaj z Dolenjskim muzejem in Novega mesta in družino Lojzeta Slaka.

Celotna naložba bo znašala dober milijon evrov, mirnopeška občina je nekaj manj kot 100 tisoč evrov zanjo dobila iz evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Razstavne predmete za stalno Slakovo zbirko je zagotovila Slakova družina, arhivsko video gradivo pa RTV Slovenija.

Kastelic je še povedal, da prva stalna razstava prikazuje življenjsko in glasbeno pot harmonikarja Lojzeta Slaka in njegov prispevek k razvoju slovenske narodno-zabavne glasbe.

Ob slikovnem gradivu, izdanih ploščah, osebnih predmetih in rekonstruirani glasbenikovi vadbeni sobi je zbirka obogatena z video posnetki, za najzahtevnejše obiskovalce pa so uredili tudi mediateko z dodatnim gradivom.

Lojze Slak se je rodil leta 1932, na Jordankalu pri Mirni Peči, otroštvo je zaradi materine bolezni v glavnini preživel pri stari materi na Malem Kalu. Danes je v kraju njegove mladosti znana izletniška Barbova domačija. 

Še preden je Lojze Slak postal prvošolec, ga je stric navdušil za igranje diatonične harmonike. Svojo glasbeno pot je začel z igranjem na veselicah s Triom Lojzeta Slaka, leta 1957 pa se je povezal s pevsko skupino Fantje s Praprotna. Skupaj so nato v več desetletjih ustvarili svojevrstno in za Slaka značilno obliko slovenske narodno-zabavne glasbe. V Ljubljani je umrl istega leta kot rojak Tone Pavček.

Prav Tonetu Pavčku pa bodo namenili naslednji del mirnopeškega muzeja.

Zdajšnjemu delu bo namreč sledila preureditev štirih nekdanjih učilnic v dodatne muzejske prostore, v katerih bodo uredili še stalne zbirke Toneta Pavčka, Ludvika Stariča, Jožeta Slaka in drugih pomembnih Mirnopečanov.

Kot prvo pa so postavili stalno razstavo Lojze Slak, virtuoz na diatonični harmoniki – Moje plošče so moje knjige.

Občina Mirna Peč bo Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v prostorih nekdanje osnovne šole v Mirni Peči slovesno odprla v petek, ob 17. uri.

Že v soboto pa bo v Mirni Peči potekal Festival Slakove glasbe, ki ga pripravljata Društvo za ohranjanje Slakove glasbe in družina Slak. Hkrati občina Mirna Peč pripravlja tudi prvi kulinarični dogodek Štruklji nekoč in danes, ki bo potekal v soboto.

A. L.