Mirna Peč: Na slavnostni seji priznanja za Janeza Mežana, Štefko Žagar in Karate klub Mirna Peč

Mirnopeški občinski nagrajenci (Vir: Občina, foto: Robert Kokol (Foto Asja)

Občina Mirna Peč je praznovala. Praznik občine je 21. junij. Na ta dan so se Mirnopečani z referendumom odločili za svojo samostojno občino. Slavnostna seja občinskega sveta je bila v Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka. Zbrane je uvodoma pozdravil domači župan Andrej Kastelic, ki je izpostavil delo in aktivnosti ter predstavil smele načrte za naprej.

Ob tej priložnosti so podelili tudi občinska priznanja. Občinski nagrajenci v letu 2024 so Janez Mežan, Štefka Žagar in Karate klub Mirna Peč.

Janez Mežan, prejel je Plaketo Občine Mirna Peč

Janez Mežan

Janez Mežan se je že ob prihodu v Mirno Peč, ki je bila takrat še krajevna skupnost, takoj vključil v različne dejavnosti kraja. V delo krajevne skupnosti, turistično društvo, dejavnosti športa-med drugim tudi znanega mirnopeškega teka. Kasneje so začeli s pripravami na ustanovitev samostojne občine, ki jo je Mirnopečanom tudi uspelo ustanoviti. Ker je bil takrat poslanec v Državnem zboru, je lahko vplival na ustanovitev občine. Državni zbor je ustanovitev najprej zavrnil, zato sta skupaj z dr. Mirom Cerarjem napisala pritožbo na ustavno sodišče, ki je razsodilo, da Mirna Peč izpolnjuje vse pogoje za samostojno občino. To odločitev so Mirnopečani tudi podprli z referendumom. Ko je l. 1999 Mirna Peč postala občina, je pripravil vse dokumente za novo občino: statut, zastavo, grb, poslovnik sveta … Da je bila odločitev pravilna, se je pokazalo z razvojem kraja, pa tudi industrijske cone, ki je posledica avtocestne variante Sv. Ana in priključka Mirna Peč. Bil je tudi občinski svetnik v prvih treh mandatih in v tem času s svojimi povezavami z državno ravnjo pripomogel k potrditvi variante avtoceste Sv. Ana in k izgradnji nove osnovne šole. Janez Mežan je še danes vključen v razvoj in dobrobit občine Mirna Peč, deluje v dveh društvih, hkrati pa za domači kraj poskuša z lobiranjem tudi v Ljubljani.

Janezu Mežanu so podelili plaketo za njegovo delo v krajevni skupnosti, občinskemu svetu ter prizadevanjih pri ustanoviti občine in številnih razvojnih projektih, ki so pomembno prispevali h kvaliteti življenja občanov in razvoju občine.

Štefka Žagar, prejela je Plaketo Občine Mirna Peč

Štefka Žagar ob prejemu plakete

Štefka Žagar iz Rogovile si je na vseh svojih poteh, posebno na tistih, po katerih hodijo ljudje, ki njen žarek najbolj potrebujejo. Je redna obiskovalka Doma starejših občanov v Novem mestu. Vsak torek popoldan preživi v tej ustanovi. Tu obišče vse stanujoče Mirnopečane, ki ne zmorejo sami zapustiti svojih sob, za njih večkrat poskrbi, da dobijo drobne pozornosti kot so sadje, bonboni, seveda pa je najbolj dobrodošla topla beseda. V kapeli vodi molitveno skupino, je tudi animatorka birmancev, ki v času priprav na birmo obiščejo stanovalce DSO-ja. V velikonočnem času pa ne pozabi oz. z največjim veseljem obišče tudi vse tiste Mirnopečane, ki stanujejo v DSO Trebnje in Gaberje. Je aktivna v župnijski Karitas že od ustanovitve leta 2011, v kateri je bila štiri leta tudi tajnica. V zimskih sredinih večerih je aktivna v skupini Klepet ob ročnih delih, vsak četrtek dejavna v župnijski molitveni skupini, rada sodeluje na dobrodelnih stojnicah. Veliko pomoč nudi sestram karmeličankam, sodeluje pri koledovanju, kjer se zbirajo darovi za misijone. Je del krasilne ekipe v cerkvi. Bolnike obiskuje na domu in jih razveseljuje s svojim obiskom. Za različne prireditve se z veseljem odzove in speče kaj slastnega ali pa poskrbi za zapuščene grobove. Štefka Žagar je pevka v župnijskem pevskem zboru in članica upokojenskega društva Mirna Peč. Je tudi redna darovalka krvi in je krvodajalka, ki je kri darovala kar 100-krat.

Štefka Žagar je prejela plaketo občine za njeno humanitarno delo na področju skrbi za šibkejše občane in ostalih projektov v širši skupnosti, s katerimi pomembno prispeva h kvaliteti življenja občanov.

Karate klub Mirna Peč, prejeli so Priznanje župana

Karate klub Mirna Peč

Pobuda po ustanovitvi občinskega karate kluba v Mirni Peči je prišla s strani karateista, Aljoše Kramarja in njegove žene Urške, ko sta se iz Radeč preselila na Dolenjsko. Pri ustanovitvi kluba l. 2019 je pomembno vlogo odigral tudi Mirnopečan Gregor Parkelj z družino, ko so omogočili ustanovitev kluba s sedežem v občini Mirna Peč na naslovu Trg 46, kjer ima klub sedež vsa ta leta. S 1. septembrom 2019 je klub začel sprejemati prve člane Karate kluba Mirna Peč. Sprva jih je bilo 15, sedaj Karate klub Mirna Peč obsega že preko 30 odličnih karateistov, med katerimi imajo tudi več slovenskih reprezentantov. Vodstvo kluba še naprej vodi tudi Karate klub Radeče. Vizija kluba ob ustanovitvi je bila, da postane eden najboljših karate klubov v regiji, kar jim odlično uspeva, saj so eden najboljših klubov tudi širše v državi in celo preko meja Slovenije. Njihovi tekmovalci tekmujejo na vseh državnih in mednarodnih tekmovanjih, kjer se nenehno uvrščajo na najvišja mesta ter imajo tudi državne uvrstitve tako v borbah v članski kategoriji s tekmovalko Ajlo Ćurić in Špelo Tihi kot tudi v katah z mlajšimi člani, kjer je izjemen prav Mirnopečan Nejc Povše, eden najmlajših članov kluba. Njihovi uspehi od lanskega leta segajo tudi na najvišja tekmovanja izven slovenskih meja, saj so lansko leto s tremi člani potovali prvič na Otroško Balkansko prvenstvo 2023 v Bar v Črni Gori, takrat v okviru tekmovalcev družine Kramar, torej Lili, Alja in Vilija. Že letos so ekipo razširili še z novima mirnopeškima reprezentantoma Povše Nejcem in Kajič Nikom, ki sta prvič nastopala na najzahtevnejšem otroškem tekmovanju Balkanskem prvenstvu za dečke in deklice v Istanbulu, ki se je odvijalo koncem maja in v začetku junija. Nejc Povše je v kategoriji dečkov v starosti 8 let iz dvanajstih držav zasedel izjemno 5. mesto. Za osvojitev medalje mu je manjkala le sodniška naklonjenost v repasažnem boju. Prav tako je Nejc dosegel 5. mesto še v timu z dvema tekmovalcema. Odlično se je s 5. mestom v skupinski kategoriji deklet uvrstila še Alja Kramar. Mirnopeški karate klub se vsako leto odlično izkaže tudi z organizacijo medklubskega karate tekmovanja v času občinskega praznika.

Občina Mirna Peč je ponosna na uspešno, strokovno in zavzeto delo Karate kluba Mirna Peč, ki s svojim delom pomembno prispeva k razvoju karateja kot športa in kot veščine, ki pomembno vpliva na osebnostni razvoj otrok, s svojimi uspehi pa pomembno prispeva k ugledu občine.

Slavnostne seje so se udeležile tri poslanke državnega zbora: Anja Bah Žibert, Vida Čadonič Špelič in Alenka Derganc. Zbrane je nagovoril tudi mirnopeški rojak, novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje, med gosti je bil tudi Miloš Dular, vodja sektorja za vzdrževanje, varstvo cest in prometno varnost pri Direkciji RS za infrastrukturo. Čestitkam občini Mirna Peč se je pridružil topliški župan Franc Vovk.

Vir: Občina Mirna Peč, foto: Robert Kokol (Foto Asja)

M. D.