Minuli konec tedna prijeli 95 ilegalnih migrantov

Mejni prehod Maljevac, 29. 10. 2018, dopoldne. (vir: Radio Mrežnica)

Policisti Policijske uprave Novo mesto so minuli konec tedna prijeli 54 ilegalnih migrantov. S PU Koper poročajo, da so jih prijeli 41. PU Ljubljana o prijetih ne poroča. Skupno število prijetih je tako 95.

Policisti so na območju novomeške policijske uprave ilegalne migrante prijeli na območju krajev Sinji Vrh, Dalnje Njive, Preloka in Brežice.

Pri tem s PU Novo mesto poročajo, da se je 16 tujcev izreklo za državljane Afganistana, po 11 za državljane Indije in Irana, 10 za državljane Pakistana, 3 za državljane Irana,
dva Maroka, 1 je državljan Črne gore). Policijski postopki z ilegalnimi migranti še niso zaključeni, so sporočili s PU Novo mesto.

Na območju PU Koper pa so policisti minuli konec tedna prijeli 41 ilegalnih migrantov, od tega 22 državljanov Pakistana, 6 državljanov Irana, 4 državljani Kube, 3 državljani Afganistana, 2 državljana Kosova in 1 državljan Maroka.
Pri tem jih je 14 izrazilo namero, da bodo zaprosili za mednarodno zaščito, 27 pa so jih vrnili hrvaškim varnostnim organom.

Na mejnem prehodu Maljevac, ob migrantski poti za Belo krajino: Še vedno 200 migrantov

Radio Mrežnica poroča, da je mejni prehod med bosansko in hrvaško mejo še vedno zaprt, na bosanski strani pa ob cesti že šesti dan kampira okoli 200 ilegalnih migrantov, ki se ne nameravajo umakniti. Hrvaška očitno ne namerava odpreti prehoda dokler so migranti blizu, na bosanski strani pa so med domačini velike napetosti, saj na tem območju ne morejo normalno poslovati.

Podjetniki iz Velike Kladuše so zato migrantom ponudili celo plačilo namestitve, z namenom, da bi se ti umaknili z območja mejnega prehoda. Vendar pa so migranti to zavrnili.

Hkrati prebivalce s tega območja postaja strah, posebno prebivalke, ki s čedalje večjim strahov hodijo po kladuških ulicah. V mestu beležijo namreč porast kaznivih dejanj, od vlomov do kraj in poskusov posilstva. Zato Radio Mrežnica navaja, da je varnost prebivalcev na tem območju “absolutno ogrožena”.

Vse to se dogaja le 60 kilometrov od Karlovca. Med migranti na prehodu Maljevac je približno 99 odstotkov moških. V zadnjih dneh je na prehod prišlo nekaj žensk in otrok, vendar poznavalci navajajo, da so jih pripeljali na prehod kot migrantski adut v prizadevanjih za nezakonit prehod meje.

Za konec dodajmo še poročanje portala cazin, kjer so navedli, da imajo migranti osebne dokumente zakopane na različnih območjih, do njih po potrebi dostopajo prek sporočenih GPS-koordinat.

To pomeni, da ilegalni migranti niso brez osebnih dokumentov in da jih nekdo vodi ter usmerja pri njihovih namerah vstopiti v države članice EU.

C. R.