Ministrstvo Ajanović Hovnikove denar dodelilo inštitutu ministričine nekdanje poslovne partnerke

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik se je po pregrešno dragi službeni poti v New York, ki je davkoplačevalce stala kar 33.000 evrov, zapletla v novo afero. Njeno ministrstvo je namreč na razpisu za nevladne organizacije 300.000 evrov dodelilo inštitutu, ki ga vodi ministričina nekdanja poslovna partnerica intrenutna direktorica v podjetju, ki je v solasti ministričine mame. Še več. Omenjeni inštitut je bil med prejemniki, ki so dobili največ denarja, poroča Večer.

 

Ministrstvo za javno upravo je namreč konec marca objavilo javni razpis za “krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na področju aktivnih državljanskih pravic”. Vrednost razpisa, ki je sicer zgolj še en razpis, s katerim vlada Roberta Goloba izdatno financira nevladne organizacije in jim tako poplačuje usluge pred zadnjimi volitvami, je okoli 10,6 milijona evrov.

V prvem krogu, ki se je iztekel 15. maja, je bila med največjimi prejemniki sredstev nevladna organizacija, ki je povezana z ministrico Ajanović Hovnikovo. Gre za Inštitut za proučevanje enakosti spolov (IPES) s sedežem v Mariboru, ki mu je bilo odobrenih 300.000 evrov. Omenjeni inštitut vodi Kaja Primorac, ki je hkrati tudi ustanoviteljica, solastnica in direktorica podjetja Smart center. Do sredine lanskega junija je bila direktorica in solastnica omenjenega podjetja tudi Ajanović Hovnikova. Svoj 50-odstotni delež v podjetju je dva tedna preden je postala ministrica, podarila svoji materi, direktorica družbe pa je postala Kaja Primorac.

Ministrstvo Ajanović Hovnikove je torej 300.000 evrov odobrilo inštitutu, ki ga vodi ženska, ki je hkrati direktorica v podjetju, ki je v solasti ministričine mame, nekoč pa je bilo tudi v solasti same ministrice.

Na ministrstvu za javno upravo se izgovarjajo, da je postopek javnega razpisa v celoti vodila strokovna komisija, ministrica pa z izborom naj ne bi imela ničesar.

Pomenljivo  je sicer tudi, da imata IPES in Smart Center sedež na istem naslovu.

A. V.