Ministrica za kulturo in partner globoko vpletena v proteste, nato bogato nagrajena

Asta Vrečko, ministrica za kulturo, za njo partner Aleksander Sašo Slaček Brlek, ki je pred časom registriral s. p. s pomenljivim nazivom: Organiziranje množic, Aleksander Sašo Slaček Brlek, s.p. (Fotografija, torek, 7. 2. 2023 Cankarjev dom, zajem zaslona)

Ministrstvo za kulturo in s tem področje kulture v Golobovi vladi spada pod okrilje stranke Levica. Ministrica je Asta Vrečko, ki je na zadnjih državnozborskih volitvah v volilnem okraju Ljubljana Šiška 1 prejela vsega 1074 glasov volivcev in volivk.

V parlament ni bila izvoljena, so jo pa nato nagradili z mestom ministrice. Oba s partnerjem pa sta bila pred tem močno vpeta tudi v t. i. poulične proteste proti vladi Janeza Janše. Partner si je celo odprl dejavnost “Organiziranje množic …”.

Asta Vrečko vodi ministrstvo skladno z ultra levičarsko ideologijo. “Potrudila” se je tudi na torkovi slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku v Cankarjevem domu v Ljubljani, kjer je Svetlana Makarovič v spremstvu Jaše Jenulla in Borisa A. Novaka vdrla na oder, TV Slovenija pa je to prenašala. Po številnih protestih se je izkazalo, da naj bi do zlorabe programskega časa TV Slovenija prišlo zaradi tajnega zakulisnega dogovora med posamezniki na RTV, vlado in Cankarjevim domom.

Vse je bilo natančno pripravljeno, tudi ploskanje Svetlani Makarovič. Slednje je iz prve vrste osebno sprožila ministrica za kulturo Asta Vrečko in njen zasebni partner Aleksander Sašo Slaček Brlek, sicer zaposlen na ljubljanski Fakulteti za družbene vede (Kartica (uni-lj.si)).

Partner Aleksander Sašo Slaček Brlek pa ni zgolj zaposlen na FDV, kot to danes na svojem portalu navaja Bojan Požar. Od novembra 2018 ima na naslovu Linhartova cesta 3 v Ljubljani registriran tudi status samostojnega podjetnika (s. p.) s pomenljivim naslovom: Organiziranje množic, Aleksander Sašo Slaček Brlek, s. p.

Zastopnika (v prenesenem pomenu direktorja) nima imenovanega, kar je po našem vedenju v nasprotju z zakonom. Pri transakcijskem računu pa je navedeno, da je bil ta odprt junija 2003, kar nakazuje, da Slaček Brlek prilive najverjetneje prejema kar na svoj osebni bančni račun.

Podatki iz spletne baze Erar, ki je v domeni Komisije za preprečevanje korupcije, pa kažejo, da je Slaček Brlek doslej prejel 10.550 evrov davkoplačevalskega denarja. S Fakultete za družbene vede (FDV) je prejel 5721 evrov, še 4828 evrov je prejel od Državnega zbora RS.

Državni zbor mu je denar nakazal 21. 12. 2018, kot namen plačila je navedeno Strokovna pomoč poslancem. Sklepamo lahko, da gre za plačilo Poslanske skupine Levica.

FDV pa mu je od 18. julija 2019 do 24. novembra 2022 nakazal 5721 evrov, šlo je za 11 nakazil, kot namen je v 9 primerih napisano Izplačilo PN Slaček Brlek in v dveh primerih refundacija. Tudi tu se postavlja vprašanje zakonitosti tovrstnih izplačil.

Aleksander Sašo Slaček Brlek, s. p., doslej ni oddal še nobene bilance o poslovanju.

Plačilo državnega zbora v letu 2018 (vir: Erar):

Plačila Fakultete za družbene vede (vir: FDV)

Podatki, Ajpes:

A. L.