Ministrica prezaposlena, da bi sestala z mladimi kmeti!

Irena Šinko in Robert Golob ob sporočilu o popisovanju cen, s katerim naj bi vlada nadzorovala draginjo in s tem inflacijo, za katerega so mnogi menili, da je šala. Danes vemo, da je velika blamaža, ki bo davkoplačevalce stala najmanj 58.000 evrov. Toliko pa bo tudi nekdo zaslužil. (vir: Zajem zaslona)

Iz Zveze slovenske podeželske mladine so sporočili, da Irena Šinko, nova ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano iz kvote Gibanje Svobode, navkljub številnim osebnim in pisnim prošnjam, še vedno ni našla časa, da bi se sestala z mladimi kmeti.

“Ministrica se resda sestaja z drugimi stanovskimi organizacijami, toda (mladi) kmetje nismo med njimi,” so zapisali.

Na kaj iščejo odgovore?

Dostop do kmetijskih zemljišč, dostop do finančnih in investicijskih sredstev, obdavčitve, kvaliteta življenja na kmetiji, Akcijski načrt za delo z mladimi kmeti … je le nekaj tematik, ki smo jih predlagali kot tematike za prvi pogovor. Trenutne razmere, kjer cene ne uspejo slediti naraščajočim stroškom, upravljanje s tveganji na kmetiji, vremenske razmere, šibek položaj kmeta v verigi vrednosti preskrbe s hrano, davčna bremena … so le nekateri izmed razlogov, zakaj mladi kmetje prihodnost v vse manjši meri vidijo na družinskih kmetijah, dostojni dohodek pa iščejo izven kmetijstva. Žal tega ministrici še niso uspeli predstaviti.

“Naj za konec navedemo samo še dejstvo, da je v Sloveniji delež kmetov, mlajših od 35 let, le 4,6 % in je pod evropskim povprečjem. Če želimo to strukturo spremeniti, je ključno, da smo mladi kmetje tisti, ki (so)ustvarjamo kmetijsko politiko in kmetijstvo, ki ga želimo kmetovati. Kmetijstvo, ki nam bo omogočilo dostojno življenje in trajnostni razvoj kmetij ter nas samih,” so zapisali v Zvezi slovenske podeželske mladine.

Kdo je Irena Šinko?

Prihaja iz Šalovcev na Goričkem, pred imenovanjem za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano iz kvote Gibanje Svoboda je bila višja svetovalka na oddelku za okolje in prostor na Upravni enoti Murska Sobota. Pred tem je bila med letoma 2010 in 2018 direktorica Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije.

Po izobrazbi je univerzitetna diplomirana inženirka zootehnike ter univerzitetna diplomirana pravnica. Do leta 2010 je bila vodja oddelka za kmetijstvo in gospodarstvo na Upravni enoti Murska Sobota. Svojo poklicno pot je začela kot tehnolog v ABC Pomurki.

A. L.