Minister zagotavlja: Pokojnine in drugi transferji bodo izplačani nemoteno

Minister Janez Cigler Kralj

Novi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je Janez Cigler Kralj, ki je včeraj predstavil tudi svojo najožjo ekipi. Državna sekretarja sta dva, in sicer Cveto Uršič in Mateja Ribič.

Mateja Ribič iz Uršnih sel pri Novem mestu je pravnica in nekdanja direktorica Doma za starejše (DSO) iz Trebnjega. DSO trenutno kot vršilka dolžnosti vodi Mateja Povhe.

Minister Cigler Kralj je poudaril, da bodo pokojnine in drugi transferji izplačani nemoteno.

Kot postavljene prioritete dela pa je izpostavil omejitev prenosa virusa med zaposlenimi in oskrbovanci v domovih za starejše, nadgradnjo predloga Zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače in priprav​o​​ novega interventnega zakona za avtomatsko podaljšanje pravic iz javnih sredstev.

Na vprašanje, ali je v katerem od domovih za starejše že navzoč koronavirus, je dejal, da ne. Dom starejših občanov v Metliki je edini, vendar so vsi oboleli varovanci na zdravljenju v Kliniki na Golniku.

Teh naj bi bilo glede na zapise vodstva DSO Metlika na FB-ju sedem, eden od teh je bil na zdravljenju na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana in je umrl. Poleg tega so v Metliki okuženost s koronavirusom ugotovili še pri petih zaposlenih.

C. R.