Minister za zdravje o morebitnem obveznem cepljenju

Minister za zdravje Janez Poklukar (vir: arhiv)

Na portalu Siol.net je danes objavljen intervju z ministrom za zdravje, zdravnikom Janezom Poklukarjem, ki osebno meni, da je bila Slovenija pri cepljenju proti covid-19 uspešna.

“Vedeti morate, iz kakšnega izhodišča smo začeli. Pred epidemijo smo namreč imeli od 6- do 8-odstotno precepljenost proti gripi za razliko od številnih drugih držav, ki so dosegale od 30- do 70-odstotno precepljenost,” je dejal.

“Čas, da poskušamo v izredno kratkem času spremeniti kulturo prebivalcev, jih ustrezno opolnomočiti in prepričati v cepljenje, je relativno kratek. To, kar smo dosegli, je velik uspeh, saj govorimo praktično o desetkratniku,” je dejal.

Minister je tudi prepričan, da je slovensko zdravstvo z epidemiološko situacijo opravilo z odliko. Spregovoril je tudi o dosežkih predsedovanja Svet EU in morebitni nadaljnji politični poti.

Vprašanje obveznega cepljenja

Eno od vprašanj se nanaša tudi na vprašanje obveznega cepljenja proti covid-19. Minister je pojasnil:

“Pri uvedbi obveznega cepljenja je pomembno, da sledimo zdravstveni stroki. Pot do tega opredeljuje zakon o nalezljivih boleznih. Ta narekuje, da Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poda predlog spremembe pravilnika, katerega sestavni del je načrt cepljenja. Stroka za zdaj meni, da sprememba pristopa, vezana na obvezno cepljenje, ne bi prinesla bistveno drugačnih rezultatov.

Sklep kolegija epidemologov je bil, da se ne odločimo za obvezno cepljenje in raje nadaljujemo vse mogoče aktivnosti za dosego čim večje precepljenosti.

Drži pa, da v družbi poteka široka polemika o tem in se številni, tudi nekateri župani in zdravniške organizacije, nagibajo k obveznemu cepljenju.”

V nadaljevanju je povedal, da “Avstrija februarja uvaja obvezno cepljenje za starejše od 14 let, številne države pa so že uvedle obvezno cepljenje za zaposlene v zdravstvu, vojski, policiji, socialnem varstvu …”

Na vprašanje, ali je na mizi morda uvedba delnega obveznega cepljenja za posamezne profile poklicev, pa je odgovoril:

“Težko komentiram, ker nisem strokovno posvečen temu vprašanju. Če bo epidemiološka služba NIJZ to predlagala, bomo temu tudi sledili. Vem pa, da so bili v preteklosti že pomisleki glede tega, kaj to pomeni z vidika nezadostnega določenega profila v zdravstvu. Ob takem ukrepu bi se lahko zgodil še večji osip zaposlenih in se pojavil še večji problem pri organizaciji zdravstvene dejavnosti. Verjamem, da epidemiologi spremljajo širšo sliko.”

Celoten pogovor lahko preberete na povezavi: siol.net

M. D.