Dvor pri Žužemberku: Obnova železarne Auspergerjevih knezov

Načrt ureditve Auerspergove železarne na Dvoru. (foto: Občina Žužemberk)

Ministrstvo za kulturo, ki ga vodi dr. Vasko Simoniti, je ob zadnjem vladnem obisku v regiji sporočilo, da načrtujejo obnovo železarne Auspergerjevih knezov na Dvoru. Obnova bo financirana iz sredstev Evropske unije. 

Na Dvoru načrtujejo obnovo objekta kulturne dediščine Auerspergove železarne, natančneje, objektov Trajberk in Lončarija, ta se naj bi, po navedbah ministrstva, začela konec tega leta.

Območje Auspergerove železarne je razglašeno za kulturni spomenik državnega pomena, vključeno pa je tudi v območji naravne vrednote Krka in Natura 2000.

Cilj projekta je vzpostaviti Interpretacijsko-informacijski center območja Natura 2000, ki bo prebivalce ozaveščal o pomenu biotske raznovrstne in kulturne dediščine.

Predvidena investicijska vrednost projekta je približno 2,2 milijona evrov. Za obnovo in pridobitev sredstev za to so si zelo prizadevali v vodstvu Občine Žužemberk, veliko truda v to je tudi po navedbah župana Jožeta Papeža vložila poslanka Anja Bah Žibert, z veliko večino kot edina poslanka izvoljena prav v tej občini.

Železarna na Dvoru je leta 1796 začela delo kot klasična fužina, okoli leta 1820 pa se je preoblikovala v največjo železolivarno na ozemlju južno od Alp.

Letos ima ministrstvo rekordni proračun za kulturo, največji doslej v zgodovini samostojne Slovenije.

V regiji Jugovzhodna Slovenija je sicer 27 kulturnih spomenikov državnega pomena – kot so gradovi Kostel, Otočec in Hmeljnik, cerkev Svetih treh kraljev, Partizanska bolnišnica Jelendol v Kočevskem rogu, območje Auspergove železarne na Dvoru –, za spomeniško varstvo skrbita dve enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije: Novo mesto in Ljubljana.

Vir: Ministrstvo za kulturo

M. D.