Minister Poklukar ob obisku Zdravstvenega doma Metlika

Janez Poklukar, minister za zdravje, danes v Metliki (vir: Twitter)

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes obiskal Zdravstveni dom Metlika. Po ob obisku je sporočil: “Vsi smo se strinjali, da je izrednega pomena, da v jeseni in zimi razbremenimo zdravstvo z vidika obvladovanja epidemije. Zdravstveni delavci so izčrpani in izgoreli. Ponovno si želijo opravljati delo, ki so ga opravljali pred epidemijo.”

Države, ki imajo 4. val sporočajo, da glede na prejšnje različice koronavirusa tokrat veliko težje zboleva starostna skupina 20 do 29 let ter da v starostni skupini 20 do 40 let bolniki pogosto potrebujejo tudi več mesecev za popolno rehabilitacijo.

Minister je še povedal, da 60- do 65 % precepljenost ne prinaša življenja v jeseni, kot si ga želimo. Širom po Evropi si namreč prizadevajo za 70- do 75 % precepljenost starejših od 12 let.

To je mogoče tudi v Sloveniji, vendar moramo besedo solidarnost razumeti kot sinonim za cepljenje. Državljane je pozval k cepljenju. 

V Metliki predstavniki več zdravstvenih domov v Jugovzhodni Sloveniji

Z ministrstva za zdravje so dodatno sporočili, da je minister za zdravje obiskal Zdravstveni dom (ZD) Metlika, kjer je s predstavniki zdravstvenih domov podal skupno izjavo za medije. Namen obiska je bila seznanitev s primarno ravnjo zdravstva na področju jugovzhodne Slovenije.

Ministrov obisk se je začel z internim sestankom, kjer so se sogovorci pogovarjali o cepljenju in obvladovanju epidemije. Prisotni so bili predstavniki Zdravstvenega doma Metlika, Zdravstvenega doma Novo Mesto, Zdravstvenega doma Ribnica, Zdravstvenega doma Kočevje, Zdravstvenega doma Črnomelj, Zdravstvenega doma Krško, Zdravstvenega doma Trebnje, Zdravstvenega doma Sevnica in Zdravstvenega doma Brežice.

C. R.