Minister Hojs ob začetku stavke: Po moji oceni je stavka neupravičena in neutemeljena

Aleš Hojs, minister za notranje zadeve (vir: Zajem zaslona)

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je ob današnjem začetku stavke Policijskega sindikata Slovenije v izjavi za javnost ocenil, da je stavka neupravičena in neutemeljena.

Kot so napovedali ob napovedi stavke, so danes objavili tudi podatke o bruto plačah zaposlenih v ministrstvu, policiji in inšpektoratu.

Minister Hojs je v izjavi za javnost dejal, da se je vlada do sedaj v celoti držala stavkovnega sporazuma.

“S prejšnjo vlado so podpisali, da bodo skupaj naročili neodvisno analizo, policijski sindikat je celo sodeloval pri pripravi razpisne dokumentacije za javno naročilo. Analiza je na žalost pokazala, da njihove zahteve niso upravičene, in vlada ni imela druge izbire, kot da to neodvisno analizo pač potrdi.”

Glede ostalih zahtev je povedal, da »se tudi sam strinjam, da se policiste izvzame iz enotnega plačnega sistema. Nesprejemljiva pa je zahteva, da se noben zakonski predlog ne bi smel vložiti v zakonodajno proceduro brez soglasja sindikata.« Poudaril je še, da se je vedno pripravljen pogovarjati in da pogajanja tečejo.

Podatki o plačah

Kot so napovedali, ob začetku stavke objavljajo podatke o bruto plačah javnih uslužbencev Ministrstva za notranje zadeve, Policije in Inšpektorata RS za notranje zadeve. V preglednici so prikazane plače za december 2020, razen tistih, ki opravljajo delo prek javnih del, in tistih, ki so prejeli plačo, nižjo minimalne bruto plače (940,58 evra). V bruto plači so lahko zajeti tudi poračuni plač dodatkov za pretekle mesece.

Javni uslužbenci v času epidemije prejemajo dodatek za rizične razmere, zato so plače v tem obdobju višje, kot bi bile sicer. Povprečni odstotek dodatka za rizične razmere, obračunan pri plači za december 2020, je za Ministrstvo za notranje zadeve 12,73 %, za Policijo 21,48 %, za Inšpektorat RS za notranje zadeve pa 11,33 %.

Plače javnih uslužbencev so javne v skladu z 38. členom Zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Dostopne so na naslednji povezavi. Minister Hojs je šele na 76. mestu.

(vir: GOV) 

M. D.