Migrantski centri: Izbrani podjetnik odstopil od podpisa pogodbe za postavitev panelne ograje

Stvari so se zapletle, vladni urad je včeraj objavil novo naročilo.

Mejni prehod Metlika (foto: policija.si)

Pri razpisu o postavitvi zastrte panelne ograje v načrtovanih sprejemno-registracijskih centrih za ilegalne migrante se je zapletlo. Izbrani podjetnik je namreč odstopil od podpisa pogodbe, vladni urad za migrante je moral razpis ponoviti. Stvari so se časovno zato premaknile v drugo polovico maja 2019.

Vladni urad za oskrbo in integracijo migrantov je 13. decembra 2018 objavil javno naročilo za dobavo in montažo 1200 metrov dolge panelne ograje z zastirko in številnih vrat v treh sprejemno-registracijskih centrih za migrante ob slovenski južni meji. Gre za načrtovane centre v Metliki, Jelšanah in na Obrežju. Na javni razpis so prispele štiri ponudbe.

Ponudbe so odpirali 25. januarja, nato je urad 18. februarja 2019 sprejel Odločitev o oddaji javnega naročila. Kot najugodnejši je bil izbran ponudnik Robert Žugič, s. p., iz Šmarja-Sap pri Ljubljani.

Samostojni podjetnik je za vse tri lokacije ponudil skupno ceno v višini 200.901,68 evra z davkom na dodano vrednost (164.673,51 evra brez davka).

Nato je prišlo do preobrata. Urad je v ponedeljek, 1. aprila 2019, objavil, da se postopek prekine. Kot razlog so zapisali, da je izbrani izvajalec, podjetnik Robert Žugič, odstopil od podpisa pogodbe (sporazuma) za izvedbo del.

Z Žugičevim odstopom od podpisa pogodbe pa so se stvari za urad zapletle. Kazalo je, da bodo morali razpis ponoviti. In to se je tudi zgodilo.

Tako so včeraj, 2. aprila, v uradu objavili novo naročilo za dobavo in montažo panelne ograje in vrat. Rok za prijavo je 13. maj 2019, do 10. ure, ob 10.15 pa bodo ponudbe že tudi odpirali.

Dokumentacija je ista kot je bila decembra. Razvidno je, da gre za 1200 metrov ograje, stebri in panelna ograja bodo pritrjeni na že postavljene betonske podstavke. V ceno nabave panelne ograje morata biti vključena tudi prevoz in montaža elementov na terenu, montaža rezalne žice »concertine« in PVC zastirka.

Razvidno je še, da je teren za postavitev ograje in vrat na vseh treh lokacijah raven. Površine bodo asfaltirane, obkrožajo jih zelenice. Drevja oziroma grmičevja ni na terenu. Vseh stebrov za panelno ograjo je 261. Gradbena in zidarska dela za temelje vrat bodo postavili drugi, kar pomeni, da bodo že postavljena, izvajalec bo le montiral ograjo in vrata. Dovod elektrike 220 V je pripeljan do mesta postavitve vrat. Panelno ograjo je treba ozemljiti.

Podjetnik iz Šmarja-Sap je tako “lepo” premešal štrene. Razlog, zakaj je odstopil od podpisa pogodbe, zaenkrat ni znan. Je pa s tem stvari glede postavitve ograje nedvomno časovno zelo zavlekel.

Vir: enarocanje in javnirazpis

J. M.