Migranti: V Bihaću je zavrelo, protestni shod

Protest v Bihaću, 20. oktober 2018.

Prebivalci Bihaća so sinoči pripravili velik protestni shod proti migrantom. Zbrali so se na Mestnem trgu, kjer se je po poročanju spletnega portala Avaz zbralo več tisoč ljudi. Protestni shod je potekal mirno. Migrantov je v BiH čedalje več, prihodi v zadnjih desetih dneh povečujejo, prihajajo večinoma mladi moški v starosti 20 do 30 let, postajajo vse bolj nasilni in ustrahujejo prebivalce, vdirajo celo v osnovne šole in napadajo učence, jim grozijo z noži, poročajo tudi o posilstvih. Shod se je začel ob 18. uri, za danes je ob 10. uri napovedan novi shod.

Bosanski mediji poročajo, da je tudi policija Unsko-sanskega kantona priznala, da se z migranti povečuje število kaznivih dejanj. Spletni portal kamenjar.com pa poroča, da je samo letos v Unsko-sanski kanton prispelo preko 10 tisoč ilegalnih migrantov, toliko jih je bilo registriranih. Domačini navajajo, da jih je prišlo še vsaj tisoč ali dva tisoč več. Prav tako ne vedo, koliko jih je sploh nastanjenih na njihovem območju.

Po zadnji oceni jih je več tisoč, ki načrtujejo, da bodo pot nadaljevali proti Hrvaški in nato Sloveniji. Skoncentrirani so predvsem na območju Bihaća in Velike Kladuše.

Alen Osmankić iz Bihaća je na Facebooku objavil posnetek, kako migranti nenadzorovano prihajajo v mesto z avtobusi in vlaki, večinoma ponoči, kar med domačini povzroča veliko zaskrbljenost.

Krajani zahtevajo uvedbo izrednih razmer, od policije kantona zahtevajo, da v 48 urah ustavi prihod novih migrantov.

Zahtevajo tudi, da notranje ministrstvo v petih dneh odloči, kje bo migrantski center. Odločno nasprotujejo, da bi tega postavili v parku Borići, ob tamkajšnjem nekdanjem dijaškem domu, kjer so že začeli s sečnjo dreves, da bi naredili prostor za prikolice, kamor bi namestili migrante. Prav na tem območju je pred kratkim potekala velika policijska preiskava, kjer so pri migrantih našli veliko nožev, jeklenih palic in drugega hladnega orožja, pa tudi mamil. Mednarodna organizacija za migrancije (IOM) je v Boriće že pripeljala tudi gradbeno mehanizacijo. Krajani so odločeni, da tega ne bodo dopustili.

Če zahteve ne bodo izpolnjene, napovedujejo, da bodo blokirali ceste in državne ustanove. Trdno so odločeni, da svojega mesta ne dajo in ga bodo ubranili pred migranti.

Zahtevajo posredovanje tako policistov kot vojske. Napovedujejo, da noben migrant ne bo več vstopil v njihovo mesto.

Krajani Bihaća so sinoči med drugim blokirali tudi cesto proti Sarajevu in avtobusno postajo, da bi tako preprečili nov prihod migrantov. Zaustavljali so avtobuse in pregledovali, če se v njih nahajajo migranti. Skupina krajanov je bila tudi na železniški postaji, da bi tako preprečili prihod migrantov na progi Sarajevo – Bihač, poroča bosanska agencija Srna.

Migrante naj bi prevažal predvsem Centrotrans. Avtobusi so se sinoči nato zaustavili v Ripaču, to je pet kilometrov pred Bihaćem. Migranti so izstopili in pot proti Bihaću nadaljevali v taksijih. Krajani so nato zaustavljali tudi taksije in jih pregledovali.

Zanimivo pri tem je, da je tudi policija začela zaustavljati avtobuse Centrotrasa in jih pregledovala. Postavila se je torej na stran domačinov.

Prebivalci Bihaća so se pozno sinoči še odločili, da bodo počakali tudi vlak Talgo, ki iz Sarajeva pripelje nekaj po polnoči.

Objavljamo nekaj fotografij sinočnjih dogajanj.

Vir in foto: bosanski spletni mediji in FB.

Posnetek: https://www.youtube.com/watch?v=D2uAJ2dAV9s

C. R.