Migranti: Prijeti in stanje v azilnem domu

(vir: policija.si)

Letos do 8. februarja je policija obravnavala 337 nezakonitih migrantov in v 11 primerih prijela 16 tihotapcev migrantov. Pri tem je 13 tujih tihotapcev in trije slovenski državljani poskušalo pretihotapiti 50 migrantov. Ni jim uspelo, 12 tihotapcev je pristalo v priporu.

Večino prijetih migrantov je policija vrnila na Hrvaško, trenutno stanje je bistveno drugačno kot v času vlade Marjana Šarca, ki je bila migrantom – za razliko od zdajšnje vlade Janeza Janše – zelo naklonjena. 

V azilnem domu in izpostavah desetina nekdanjega števila prosilcev za azil

Pomemben podatek je tudi pregled stanja nastanitev migrantov v slovenskem azilnem domu in njegovih izpostavah.

Če so ti domovi v preteklosti, predvsem v času vlade Marjana Šarca, pokali po šivih, je stanje zdaj povsem drugačno. V Sloveniji je trenutno nastanjenih 140 prosilcev za mednarodno zaščito, v sprejemnici jih 25 čaka na prodajo prošnje za azil. (vir)

V Šarčevem času je bilo nastanjenih tudi več kot 1200 prosilcev, na podajo prošnje je naenkrat čakalo tudi po več sto migrantov. Vse to je bilo povezano tudi z visokimi stroški oskrbe in bivanja, stanje je zdaj povsem drugačno. Spomnimo samo na številne razpise za oskrbo, številke so letele v nebo. Med migranti v Azilnem domu na Viču je prihajalo tudi do pretepov, vsega tega zdaj ni več.

Kako je v BiH?

V Bosni in Hercegovini (BiH) se nahaja na tisoče migrantov, vročica se stopnjuje. Prihaja do nasilja, tako je samo v noči iz sobote na nedeljo prišlo do množičnega pretepa migrantov in prebivalcev Bihaća.

Bosanski mediji navajajo, da so migranti polni denarja, sprašujejo se, kdo jih financira, migranti imajo tudi najnovejše mobilne telefone in podobno. Policija v BiH pa je sporočila, da so migranti v 11 mesecih lani povzročili 292 kaznivih dejanj, prijeli so 191 migrantov.

Med kaznivimi dejanji migrantov so umori, poskusi umorov, pretepi in kraje večje vrednosti, razbojništvo ter preprodaja drog.

Migranti pa so postali eden večjih varnostnih problemov v BiH. Po oceni potovanje kar 90 odstotkov migrantov v Evropsko unijo omogočajo člani kriminalnih združb. Več kot 90 odstotkov migrantov v BiH pa so mladi moški.  (vir) (vir)

J. M.