Kristjani po vsem svetu bodo ob polnoči pričakali Božič

(vir: Škofija Novo mesto)

Kristjani po vsem svetu bodo danes ob polnoči pričakali Božič, s katerim obeležujejo rojstvo odrešenika Jezusa. Polnočnic ob udeležbi vernikov letos zaradi ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 ne bo, bodo pa božične maše, ki pa se morajo po navodilih škofov zaključiti najpozneje do 20. ure.

Vlada je pred božičnimi prazniki ob sicer obveznem upoštevanju strogih ukrepov dovolila maše v navzočnosti vernikov, a so se zanje odločili le v koprski in novomeški škofiji. V ostalih štirih škofijah maše ob navzočnosti vernikov zaradi slabe epidemiološke slike niso dovoljene. V ljubljanski nadškofiji so izjemoma dovoljene v župnijah, kjer župnik oceni, da epidemiološke razmere to dopuščajo, in med delovniki. V cerkvah je sicer na 30 kvadratnih metrih lahko le ena oseba, izjemoma več, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva.

Škofje so vernike pozvali, naj božična bogoslužja letos spremljajo preko televizijskih in radijskih zaslonov. Na Televiziji Slovenija 1 si bodo mašo lahko ogledali danes opolnoči. V ljubljanski stolnici jo bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Papež Frančišek bo danes polnočnico vodil v baziliki Svetega Petra v Vatikanu. Začela se bo ob 19.30.

Božič je eden največjih krščanskih praznikov, ko se je po verovanju kristjanov Jožefu in Mariji v majhnem mestecu Betlehem rodil Jezus. Tega je Marija po navedbah v evangelijih povila in položila v jasli hleva, ker drugje zanje ni bilo prostora. Ko se je Jezus rodil, je na nebu vzšla zvezda, ki je oznanila, da se je rodil odrešenik.

Na praznik se verniki začnejo pripravljati z adventom, ki se je letos začel 29. novembra in se bo končal danes, na sveti večer. Mnogi verniki bodo danes, kot je običaj, postavili jaslice in okrasili božična drevesa.

Vsi kristjani Božič obhajajo 25. decembra, vendar to ne pomeni za vse istega dne. Pravoslavni verniki namesto gregorijanskega koledarja uporabljajo julijanski koledar, ki se od našega razlikuje za 13 dni, zato bo Srbska pravoslavna cerkev v Sloveniji Božič obhajala 7. januarja.

C. R.