Migranti: Navidezno zatišje pred volitvami

Fotografija je simbolična.

Po poročanju Policijske uprave Novo mesto so v novembru na območju Bele krajine prijeli vsega 10 ilegalnih migrantov in še 38 na območju Posavja. Ob tem iz BiH poročajo, da se število ilegalnih migrantov pri njih dnevno povečuje, iz Bihaća in Velike Kladuše jih vračajo v Sarajevo. Večje število ilegalnih migrantov so v zadnjem tednu prijeli tudi v Liki. Nasploh pa so informacije o izsledenih in prijetih precej skope.

Navidezno vlada zatišje, kakršnemu smo bili priča tudi v dneh pred volitvami 3. junija 2018. Že naslednje dni pa je bila stvar povsem drugačna.

Bosanski spletni mediji poročajo, da število ilegalnih migrantov, ki se nahajajo na mejnih prehodih (konkretno s Hrvaško), dnevno narašča. V zadnjem času jim bosanske oblasti tudi preprečujejo dnevne prihode na območje Bihaća in Velike Kladuše. Tudi tako, da bi izstopili iz železniških vagonov, ki v Bihać večinoma pripeljejo ponoči. Kot razlog navajajo, da na območju tega kantona nimajo več prostih mest za njihovo namestitev. V zadnjih dneh so migrante po več ur zadrževali v vagonih, nato so jih z avtobusi vrnili v Sarajevo.

Bosanski minister Dragan Mektić pa je včeraj dejal, da lahko nenadzorovan priliv migrantov na področje Bihaća in Velike Kladuše poslabša varnostno, zdravstveno in humanitarno stanje v kantonu, kot je to včeraj poročal spletni portal cazin.net. (cazin.net/).

Tudi spletni portal klix.ba je v ponedeljek, 5. novembra 2018, poročal o številu migrantov, ki so od 1. januarja do 4. novembra vstopili na območje BiH. (tukaj) Gre za uradno prijavljene, že iz prejšnjih poročanj pa vemo, da je število tistih, ki se ne prijavijo, lahko bistveno višje in da pravega števila migrantov tudi na tem območju ne poznajo.

V BiH letos vstopilo 21.163 migrantov, zahtevo za azil dalo 1.324 migrantov

Ne glede na to pa uradne številke kažejo, da je na območje BiH letos vstopilo 21.163 nezakonitih migrantov. Namero za azil jih je izrazilo 19.986, zahtevo pa je vložilo le 1.324 migrantov. Koliko prošenj so v BiH odobrili, iz navedenega sporočila ni razvidno. Največ migrantov je sicer iz Pakistana (6.910), Irana (3.373, Sirije (2.529), Afganistana (2.431), Iraka (1.874) in Libije (760).

Na območju BiH so v zadnjih tednih vzpostavili tudi nekatere nove migrantske centre, med drugim tudi v Hadžićih pri Sarajevu, kjer je prostora za 400 oseb.

Kaj pa Slovenija?

Poročanje o ilegalnih prestopih meje v Sloveniji je že nekaj časa izredno skromno. Policija tako doslej še ni objavila, koliko tujcev je nezakonito prestopilo mejo v obdobju do konca oktobra 2018. Po predvidevanjih naj bi to storili šele po lokalnih volitvah, ki bodo naslednjo nedeljo.

Zelo skopi z informacijami o nezakonitih prestopih državne meje so tudi na Policijski upravi Novo mesto. Na PU Ljubljana v zadnjem času o teh ne poročajo. Nekoliko bolj sporočilni so s PU Koper, kjer gre sicer skozi okoli 46 odstotkov ilegalnih migrantov (v Beli krajini 41 odstotkov).

Iz PU Koper so včeraj sporočili, da so letos na njihovem območju obravnavali 3.439 ilegalnih migrantov, lani v enakem obdobju pa 885. Navedli so še, da so na njihovem območju k preiskovalnemu sodniku privedli že 80 organizatorjev ilegalnih prehodov, za 72 je bil odrejen pripor. Poleg tega so kriminalisti pet ilegalnih migrantov s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika zaradi ponarejenih listih in tudi zanje je bil odrejen pripor. Obravnavali so 125 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja državne meje ali ozemlja države (po 308. členu Kazenskega zakonika).

Navedli so še zadnja dva primera (za sredo 7. 11.) , ki ju objavljamo v nadaljevanju.

  1. 7. 11. so policisti nekaj čez polnoč pri Kozini ustavljali osebni avto, ki pa ukazov ni upošteval in je odpeljal naprej. Patrulja je zapeljala za njim, osebni avto C5, srebrne barve, francoskih reg. številk, pa je pospešeno peljal proti avtocesti (smer Ljubljana). Ob 0.24 je vozilo zaradi prevelike hitrosti zapeljalo s ceste na izvozu za Senožeče in se prevrnilo na streho. V vozilu je bilo 8 oseb, vsi so se v nesreči po prvih podatkih
    lažje poškodovali, zato so jih odpeljali v SB Izola na pregled. Trije od njih so bili v prtljažniku prevrnjenega osebnega vozila.
    Voznik je bil državljan Pakistana, ki prebiva v Franciji, v vozilu pa je bilo še sedem državljanov Pakistana, ki so prestopili državno mejo nelegalno. V postopku so policisti in kriminalisti ugotovili, da je kaznivega dejanja osumljen poleg 19-letnega voznika tudi 25-letni sopotnik, ki sta bila skupaj prevoznika. Za 25-letnika je bilo ugotovljeno, da se je naprej izkazal s ponarejeno osebno izkaznico Francije, nakar se je ugotovilo, da je po vsej verjetnosti državljan Pakistana, saj dokončno niso uspeli potrditi identitete. Podatki se še preverjajo preko Europola. Zoper njega je bila podana tudi kazenska ovadba za ponarejanje listin. V postopku in razgovorih s tujci je bilo ugotovljeno, da so ilegalni prebežniki plačali za celotno pot v EU od 3500 do 7000 evrov na osebo. Oba prevoznika
    sta bila pripeljana k preiskovalnemu sodniku, ki je zanju odredil pripor.

2. 7. 11. ob 22.54 so policisti PP Sežana ustavili vozilo britanskih registrskih oznak, ki ga je vozil 39-letni državljan Irana, z urejenim statusom v Veliki Britaniji. V vozilu je bilo še 9 ilegalnih prebežnikov (državljani Irana). Vozniku je bila odvzeta prostost in zaseženo vozilo
Mazda 5. Z zbiranjem informacij je bilo tudi v tem primeru ugotovljeno, da je organizator še en potnik, 22-letni državljan Irana, z urejenim statusom v Italiji. Vsi migranti so prišli v Slovenijo nelegalno peš, zatem sta jih prevoznika pobrala v okolici Jelšan. Oba prevoznika sta bila pripeljana k preiskovalnemu sodniku, ki je zanju odredil pripor.

Policijska uprava Novo mesto o številu ilegalnih prehodov v letošnjem letu še ni poročala, na podatke še čakamo.

Kaj pa dnevna sporočila PU Novo mesto?

Na splošno so ta sporočila, kar se tiče ilegalnih migracij, zelo skopa z informacijami. Za čas praznikov, od 30. oktobra do 2. novembra, pa sporočila za javnost sploh niso poslali. Kaj pa zadnji teden?

Ta so naslednja:

  1. Policisti  so  med 2. 11. in 5. 11. (prejšnji konec tedna) pri opravljanju nalog varovanja državne meje na območju krajev Stara vas in Kanižarica izsledili in prijeli 2 tujca, državljana Irana in državljana Pakistana, ki sta nezakonito prestopila državno mejo. Tujca so po zaključenih policijskih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom.

2. Za 6. 11. (torek) so sporočili naslednje:

Policisti PP Brežice so med opravljanjem nalog varovanja državne meje pri naselju Gregovce v jutranjih urah ustavili osebni avtomobil, za njim pa še kombinirano vozilo hrvaških registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 55-letni državljan Hrvaške v tovornem delu v povsem nehumanih razmerah prevaža 38 tujcev, ki so pred tem nezakonito prestopili državno mejo.
52-letni voznik osebnega avtomobila pa je po prvih ugotovitvah tujcem nudil pomoč pri nezakonitem prehodu državne meje. Državljanoma Hrvaške so kriminalisti odvzeli prostost in ju odpeljali v prostore za pridržanje. Predvidoma danes ju bodo  s  kazensko  ovadbo zaradi kaznivega dejanja Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki s 23 državljani Turčije in 15 državljani Irana
pa še niso zaključeni.

Nekaj pred 10. uro pa so črnomaljski policisti pri Miličih ustavili voznika taksija, državljana Slovenije, ki je v vozilu prevaža tri državljane Irana, ki so nezakonito prestopili državno mejo. 35-letnemu taksistu so odvzeli prostost, po zaključeni preiskavi pa ga bodo s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku.

Črnomaljski policisti so v bližini kraja Damelj izsledili in prijeli dva državljana Indije, ki sta nezakonito prestopila državno mejo. Kasneje so v Vukovcih prijeli še državljana Sirije, ki je prav tako nezakonito prestopil državno mejo.

Za sredo, 7. november 2018, so sporočili naslednje: Črnomaljski policisti so v bližini kraja Dalnje Njive izsledili in prijeli tri državljane Afganistana, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Tujce bodo po zaključenih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom.

Podatkov o izsledenih in prijetih migrantih po sredi, 7. novembru, niso več sporočili.

Če povzamemo. V zadnjem tednu so na območju PU Novo mesto glede na njihova uradna sporočila na območju Bele krajine izsledili in prijeli vsega 10 tujcev, ki so nezakonito prestopili mejo. Na območju Posavja pa so jih prijeli še 38. Skupno je to 48 tujcev.

Za konec

V času pred državnozborskimi volitvami 3. junija 2018 je bilo stanje zelo podobno. Tudi takrat so se migracije v zadnjih dneh pred volitvami uradno zaustavile. Že naslednji dan, 4. junija, pa je bilo precej drugače. Delno je to tudi zato, ker so migranti pri prehajanju vodeni, to se je zelo nazorno pokazalo ob zadnjem poskusu nasilnega prehoda bosansko-hrvaške meje na mejnem prehodu Maljevac. Tamkajšnji mediji so poročali in objavljali fotografije neznanca, ki se je takrat gibal med migranti.

V Sloveniji se precej dogaja tudi okoli t. i. marakeške deklaracije in t. i. globalnega sporazuma – dogodke in vsebino teh dokumentov bomo podrobneje predstavili jutri, tudi z navedbo tega, kaj o tem poročajo v tujini.

J. M.