Metlika: V Zdravstvenem domu opozarjajo na vse več nasilja in groženj

Zdravstveni dom Metlika (vir: arhiv)

V Zdravstvenem domu (ZD) Metlika se zaradi vse daljših čakalnih vrst srečujejo z vse več primeri nasilja in groženj. Ugotavljajo, da se je povečalo število ljudi, ki zlorabljajo svojo moč, da bi nadzorovali, ustrahovali ali ponižali zdravstveno osebje, kar obsojajo.

Zaradi vse daljših čakalnih vrst v zdravstvu se povečuje splošno nezadovoljstvo bolnikov in njihovih svojcev nad dostopom do zdravstvenih storitev, to pa vse pogosteje vodi do nasilja, opozarjajo.

Navajajo, da posamezniki niso pripravljeni počakati v čakalnici, da pridejo na vrsto. Namesto tega se zdravstveni delavci že skoraj vsakodnevno srečujejo verbalnimi grožnjami, zasmehovanjem, poniževanjem, blatenjem, žaljivkami in ščuvanjem k še več nasilja.

Kot posebej nasilno ocenjujejo komunikacijo na družbenih omrežjih, “ko številni opravičujejo dejavnost razburjenih nasilnežev, pojavljajo pa se tudi fizični napadi na zaposleno osebje, še posebej na medicinske sestre, ki so najbolj izpostavljene pri obravnavi bolnikov v ambulantah in čakalnicah”.

Policiji so letos prijavili dva primera. Napadalce večinoma prosijo, da prenehajo z neprimernim obnašanjem in neprimernimi dejanji, “vendar prošnje največkrat ne zaležejo”, so v ZD Metlika zapisali v sporočilu za javnost.

Navedli so, da stiske bolnikov razumejo, vendar zanje niso krivi zaposleni v zdravstvu, temveč “so te posledica dolgih čakalnih dob, pomanjkanja kadra in sistemskih težav javnega zdravstva”.

Pozivajo tudi k obsodbi nasilja nad zdravstvenimi delavci, med drugim tudi zato, ker je “zagotavljanje varnega delovnega okolja za zaposlene predpogoj za strokovno, kakovostno in učinkovito oskrbo ljudi”.

“Če nasilja nad zdravstvenimi delavci ne bomo obsodili in ne bomo ustavili posameznikov, ki zlorabljajo svojo moč nad zdravniki in medicinskimi sestrami, bo vse to onemogočalo kakovostno oskrbo, hkrati bodo zdravstveni delavci še bolj zapuščali svoj poklic,” opozarjajo.

V ZD Metlika, ki s primarno zdravstveno oskrbo pokriva območje z okrog 8400 prebivalci, pojasnjujejo še, da so marca letos vsi njihovi zdravniki družinske medicine dosegli polno opredeljenost, zaradi česar izbira osebnega zdravnika v ZD Metlika ni več možna.

Pričakovali so sicer, da bodo pridobili ambulanto za neopredeljene, s čimer bi lahko zagotovili nemoteno oskrbo vsem, ki so ostali brez osebnega zdravnika, “žal pa dogovora, kljub večkratnemu posredovanju, do danes še nismo prejeli, pa čeprav izpolnjujemo vse pogoje”, so sporočili.

M. D.