Metlika: Protest proti krčenju nujne medicinske pomoči

Protest v Metliki, 19. marec 2024

Na parkirišču pred Zdravstvenim domom (ZD) Metlika je popoldne od dvesto do 300 ljudi s protestom izrazilo nasprotovanje nameram po krčenju nujne medicinske pomoči v občini. Slednjo načrtuje ministrstvo za zdravje, temu pa so danes na protestu sporočili, da na to nikakor ne bodo pristali.

Metliška županja Martina Legan Janžekovič je povedala, da vlada načrtuje reorganizacijo mreže nujne medicinske pomoči, ki med drugim predvideva vzpostavitev satelitskih urgentnih centrov, pri čemer bo Metliki najbližji urgentni center v Črnomlju.

Vlada naj bi s tem razbremenila obstoječe urgentne centre, pri tem pa obstaja resna bojazen, da se bo na dolgi rok obdržala le mreža satelitskih centrov, drugje pa se bo obseg nujne medicinske pomoči krčil oz. zmanjševal.

Zato je županja Legan Janžekovičeva februarja ministrici za zdravje Valentini Prelovnik Rupel poslala dopis z zahtevo po pojasnilu o dolgoročni obliki zagotavljanja nujnega zdravstvenega varstva v občini Metlika. V odgovoru, ki ga je občina prejela 1. marca, “ni bilo zaznati zavezujoče namere, da do zmanjšanja obsega zagotavljanja nujne zdravstvene pomoči ne bo prišlo”. Na občini pa želijo jasno zagotovilo, da bo metliška enota nujne medicinske pomoči še naprej “dolgoročna strateška točka za neprekinjeno izvajanje nujne medicinske pomoči s stalno navzočim zdravnikom”.

Županja je še spomnila, da je na nedavni izredni seji tudi občinski svet ostro nasprotoval nameram ministrstva in zahteval sestanek z ministrico, a do njega ni prišlo.

“In to je tisto, kar nas tudi najbolj boli, ta ignoranca, da so na ministrstvu gluhi za naše klice,” je županja.

Opozorila je, da v občini ne bodo pristali na nobeno zmanjševanje nujne medicinske pomoči: “Ne moremo razumeti, da bi se zmanjšalo ali reorganiziralo nekaj, kar v našem okolju že kar nekaj časa deluje dobro in našim uporabnikom zagotavlja varnost. Navzočnost dežurne službe na način 24/7/365 je že mnogim rešila življenja in ohranitev le te je za nas ključnega pomena. Pravica do zdravstvenega varstva je ustavna človekova pravica in naši občani morajo biti deležni enakovrednih zdravstvenih storitev kot vsi ostali državljani.”

Če bi v občini prišlo do krčenja nujne medicinske pomoči, so v Metliki pripravljeni tudi na državljansko nepokorščino. Še vedno zahtevajo tudi sestanek z ministrico.

Na ministrstvu so v današnji izjavi za javnost zagotovili, da do krčenja nujne medicinske pomoči v Metliki ne bo prišlo, vendar pa županja temu ne verjame. “Ne verjamemo nenapisanim obljubam. Vsi vemo, da so bile težnje po reorganizaciji že leta 2015, nato konec leta 2022 in zdaj ponovno v letu 2024. Predvsem nas skrbi, da glede na menjave na ministrstvu ni sogovornika, ki bi nam dal jasna pisna zagotovila, da do krčenja nujne medicinske pomoči v Metliki ne bo prišlo,” je dejala.

Direktorica ZD Metlika Duška Vukšinič pa je na shodu zagotovila, da bodo ne glede na vse dežurno službo nujne medicinske pomoči zagotavljali še naprej, četudi bi morali reorganizirati svoje delo, in da zdravstveni dom v nobenem primeru ne bo zaprt ter bo zagotavljal prvo pomoč. “Vsi naši napori bodo usmerjeni v to, da se dežurna služba ne zmanjša in da bomo imeli dovolj kadra, da jo lahko zagotavljamo,” je dejala. Navedla je še, da so jim z ministrstva zagotovili, da bodo vsakršno morebitno spremembo obravnavali v pogovoru z njimi.

Mi pa spomnimo, da doslej teh pogovorov ni bilo, vse gre mimo vodstev, obljubam zdajšnjim vladajočim pa nihče več ne verjame. Podobne težave imajo tudi drugod po Sloveniji, med drugim tudi v Kamniku.

Metliška županja Martina Legan Janžekovič (v rdečem) in Duška Vukšinič, direktorica ZD Metlika

M. D.