Metlika: Osrednja občinska slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku

(vir: Občina Metlika)

V sredo so na osrednji občinski slovesnosti ob kulturnem prazniku, v nabito polni dvorani Kulturnega doma Metlika, podelili priznanja na področju kulture v občini Metlika – Ganglovo priznanje in Ganglovo plaketo.

Najvišje občinsko priznanje na področju kulture, Ganglovo plaketo, je prejela družina Flajnik.

Letošnja slavnostna govornica je bila metliška županja Martina Legan Janžekovič. Skupaj s Stanetom Križem, predsednikom komisije, sta podelila Ganglovo priznanje in plaketo.

Najvišje občinsko priznanje na področju kulture, Ganglovo plaketo, je za izjemne stvaritve in delo na področju kulture, prejela družina Flajnik: Barica, Bojan, Hana in Samo. Plaketo so prejeli za dolgoletno raznovrstno ustvarjalno, izvajalsko in organizacijsko delo v ljubiteljski kulturni dejavnosti v občini Metlika. Člani družine Flajnik so že vrsto let nepogrešljiv ustvarjalni, izvajalski in organizacijski “motor” dobršnega dela metliške ljubiteljske kulturne dejavnosti.

Družina Flajnik s svojim delom ustvarja in neguje ter podaja kvalitetno in vsestransko ljubiteljsko kulturo, krepi medsebojne odnose ter s svojim delom in vzgledom te vrednote prenaša tudi na mlajše. Vse to že več kot 40 let nesebično, prostovoljno in z veliko pozitivne energije deli z domačim okoljem ter prispeva k prepoznavnosti ljubiteljske kulture tako doma kot tudi zunaj občinskih meja.

Ganglovo priznanje

Ganglovo priznanje za izjemne kulturne stvaritve so prejele ustvarjalke in mentorice animiranega filma Pripovedka o Velebabi.

To so avtorice, risarke in animatorke Nika Pečarič, Nika Črnugelj, Lara Oberman, Lucija Kostelec, Janin Pirkovič, Lana Išpanov in Manca Mihelčič ter mentorice Jelena Dragutinović in Lene Lekše iz Društva Slon, likovna pedagoginja Duška Vlašič iz Osnovne šole Metlika in kustosinja pedagoginja Alenka Misja iz Belokranjskega muzeja Metlika.

Animirani film je povzet je po zgodbi Lojzeta Zupanca Zaklad na Kučarju in pripoveduje o tem, kako je nastal je nastal hribček Kučar nad Podzemljem. Film je nastal v produkciji Društva za izvajanje filmske vzgoje Slon iz Ljubljane, Osnovne šole Metlika in Belokranjskega muzeja Metlika, projekt je sofinanciral Slovenski filmski center.

Film metliških ustvarjalk je bil predvajan na 12 festivalih v Sloveniji, Španiji, Grčiji, Srbiji, ZDA ina na Hrvaškem. Postal je prava zgodba o uspehu, saj je v letu 2023 požel večje število priznanj in nagrad, med drugimi kar dve prvi mednarodni nagradi za najboljši animirani film.

Za slovesen in pester kulturni program so poskrbeli Metliški oktet Vitis, Vokalna skupina Lan in tamburaši in pevci Metliške folklorne skupine Ivan Navratil.

Po zaključeni slovesnosti je županja Martina Legan Janžekovič povabila vse zaposlene v kulturi, ustvarjalce in poustvarjalce iz občine Metlika na sprejem v Galerijo Kambič, na katerem se jim je zahvalila za dobro opravljeno delo na različnih področjih njihovega delovanja, pestro kulturno dogajanje v občini in sooblikovanje bogate kulturne identitete občine. Sprejem je s pesmijo popestril Metliški oktet Vitis Metlika.

Več o nagrajencih lahko preberete in si ogledate tudi fotografije na povezavi:  metlika.si

A. L.