Metlika: Danes premiera filma o sorodniku F. Prešerna, škofu Antonu Vovku

Januarja 1952 so na železniški postaji v Novem mestu z vlaka potegnili škofa Antona Vovka, ga polili z bencinom in zažgali. Hude poškodbe je navkljub temu, da je moral na zdravniško oskrbo čakati kar štiri ure, preživel, zaznamovale so ga za celo življenje.

Škof Vovk se je rodil 19. maja 1900 in umrl 7. julija 1963. Leta 1961 je postal nadškof. Malo pa kdo ve, da se je Anton Vovk rodil v Vrbi na Gorenjskem, v isti hiši kot njegov prastric dr. France Prešeren, veliki slovenski pesnik. Zdaj so o Vovku posneli film z naslovom Goreči škof, kjer je v ospredje postavljen poskus požiga, prikazuje pa tudi Vovkovo življenje od rojstva do smrti. Film je dolg 55 minut, posneli so ga v prostorih Studia Hartitude, v njem pa s pomočjo pričevanj njegovih znancev, zgodovinarjev, duhovnikov in vernikov razsvetljujejo Vovkov lik. Režiser filma je David Sipoš, scenarist pa Rok Andres.

Premierna uprizoritev je bila pred dnevi v nabito polnem nekdanjem škofovem domu na Viču v Ljubljani. Premiere si bo mogoče ogledati tudi v drugih slovenskih mestih; v petek zvečer je bila v Breznici in nato glede na napovedi: danes v Metliki (19. junija), nato sledijo še Ljubljana (20. junija), Brezje (22. junija), Kranj (23. junija) in Novo mesto (30. junija, ob 20. uri, v Baragovem zavodu).

V Metliki bo lokalna premiera filma danes, 19. junija, ob 19.30, v veroučni učilnici. Škof Vovk je bila namreč kaplan v Metliki od leta 1923 do 1926.

  • Več o filmu in ustvarjalcih si lahko preberete tukaj.

C. R.