Meteorit naj bi razneslo na območju Novega mesta

Pogled s Kuzarjevega Kala pri Novem mestu (foto: Jože Zagorc)

Po izračunih nekaterih tujih strokovnjakov naj bi delci 5,5 tone težkega meteorita, ki je v petek eksplodiral nad Slovenijo, padli nekje na območju med Novim mestom in Mirno Pečjo.

Natančneje, padli naj bi med kraji Jablan, Prečna in Češča vas.

O tem danes poroča spletna stran Strewnify, ki spremlja padce meteoritov na Zemljino površje. Geolog Bojan Ambrožič je za zdaj do teh izračunov in njihove natančnosti še skeptičen. Iskalne akcije se bodo lotili v naslednjih dneh. Glede izračuna enega od ameriških strokovnjakov je zaenkrat še zadržan, saj še nihče ne ve, kako je prišel do teh izračunov.

“Zagotovo je dobro, da je to izračunal, vendar imajo slovenski astronomi in njihovi hrvaški kolegi bistveno več podatkov. Ko bodo oni naredili izračune, bo vse skupaj veliko bolj jasno,” meni Ambrožič.

Spletna stran Strewnify med drugim poroča, da je bila skupna atmosferska udarna energija enakovredna 340 tonam TNT. Spletna stran Europe pa lovce na meteorite z vsega sveta vabi k iskanju v Slovenijo.

Meteorji večinoma zgorijo v atmosferi, a nekateri manjši delci eksplozijo preživijo ter se razpršijo na širšem območju. V trenutku vstopa v atmosfero je na višini devet kilometrov pihal močan severozahodni veter s hitrostjo 45 metrov na sekundo, moč in smer vetra pa po pisanju te spletne strani igrata pomembno vlogo pri tem, kam bo delce odneslo.

C. R.