Mesec spet sanja o novih davkih

Luka Mesec v oddaji Tarča (vir: Zajem zaslona)

Vlada se je za leto 2024 določila nižje plače, štipendije, nadomestila za brezposelnost, pomoč najrevnejšim in otroške dodatke. Varčevati nameravajo pri najranljivejših, socialnih transferjev ne nameravajo usklajevati z rastjo življenjskih stroškov oz. inflacijo, ki bo še vedno visoka. 

O varčevanju na račun najšibkejših je tekla beseda tudi v četrtkovi oddaji Tarča na TV Slovenija, zakaj tako, naj bi v imenu vlade pojasnil Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, pa tudi podpredsednik vlade.

Mesec je v oddaji zavajal, kot razlog za zamrznitev socialnih transferjev je navajal pravila Evropske unije glede proračunskega primanjkljaja. Evropska poslanka Romana Tomc pa je na omrežju X zapisala (in dokazala), da Mesec zavaja. “Ravno nasprotno. Sproščajo se,” je dodala.

Neodgovoren in funkciji nedorasel Luka Mesec

Kako neodgovorno Mesec opravlja svoje delo, pa je pokazala tudi četrtkova popoldanska seja parlamentarnega odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, kjer so obravnavali proračuna države za leti 2024 in 2024. Navzoč bi moral biti tudi Mesec. Ni ga bilo. Poslanka mag. Karmen Furman (SDS) je nato vprašala, kje je predstavnik ministrstva, da jim poda pojasnila k predlogu, podpredsednica odbora Sandra Gazinkovski (Svoboda), ki je vodila sejo, pa je dejala, da je bil v državnem zboru, “trenutno ga ni in zato nadaljujemo naprej”.

Karmen Furman je to neudeleževanje na sejah ocenila kot neresno in dodala, da je bil Mesec navzoč zgolj na seji, kjer so imeli zaslišanja ministrov (maja lani), “od takrat dalje ministra Mesca tukaj nismo videli na sejah odborov”. Na sejo lahko pošlje tudi državnega sekretarja, vendar pa v četrtek tudi tega ni bilo. Na predlog Furmanove so nato sejo odbora prekinili, Mesca so njegovi klicali prek telefona, predsedujoča odboru je nato odredila 15 minut pavze, da Mesca pokličejo, oziroma “ga bomo tudi mi poklicali”, je dejala.

Mesec spet sanja o novih davkih

Mesca so priklicali, ta se nato tudi opravičil ni. V predstavitvi proračuna pa je govoril podobno kot v Tarči, pri zamrznitvi socialnih transferjev se je izgovarjal na EU in poplave, bistvenih ukrepov ali vloženega večjega napora, da bi te zamrznitve odpravili, pa ni bilo.

Je pa spet govoril o davkih, predvsem davkih na premoženje, “o čemer se bo treba v naslednjih mesecih temeljito pogovoriti”, je dejal.

Objava evropske poslanke Romane Tomc na omrežju X (nekdanji Twitter):

Vir: Evropska poslanka Romana Tomc, X

Magnetogram seje je dostopen na povezavi: Evidenca (dz-rs.si)

M. D.