Merjenje javnega mnenja: SDS narasla, Gibanje Svoboda upada

Po zadnjih podatkih Parsifalove raziskave o volilnih preferencah bi največ vprašanih volilo stranko SDS Janeza Janše. Med opredeljenimi anketiranci bi ji glas namenilo 28,6 odstotka vprašanih.

Sledita ji Gibanje Svoboda Roberta Goloba, ki bi ga volilo 20,9 odstotka vprašanih, in SD Tanje Fajon z 9,6-odstotno podporo. Četrto je gibanje Povežimo Slovenijo, ki je prehitelo tako Levico Luke Mesca (6,0 odstotka) kot tudi LMŠ Marjana Šarca (5,3 odstotka). Na sedmem mestu je s 4,6 odstotka stranka NSi (Mateja Tonina).

V primerjavi z zadnjo meritvijo moči se je podpora SDS povečala za eno odstotno točko, Gibanju Svoboda pa zmanjšala za 0,7 odstotne točke. Podpora SD je upadla za 1,7 odstotne točke.

Med strankami, ki so pod 4-odstotnim parlamentarnim pragom, narašča podpora stranki Resn.ca (Zoran Stefanović, trenutno imajo 3,7 odstotka). Naraščati je začela tudi podpora stranki Naša dežela (dr. Aleksandre Pivec, trenutno imajo 2,7 odstotka).

Pirati imajo 3,5 odstotka glasov, SNS 2,3 odstotka glasov. Sledijo DeSUS 2,1 odstotka, SAB (2,1 odstotka), Naša prihodnost (1,4 odstotka), Vesna (0,8 odstotka) in Dobra država 0,3 odstotka.

Parlamentarnih volitev, ki bodo 24. aprila, se namerava zagotovo udeležiti 60,4 odstotka anketirancev. To je več kot na zadnjih parlamentarnih volitvah, ko je bila volilna udeležba 52,6-odstotna.

Vir: Dnevne meritve javnega mnenja

A. L.