Meningokokni meningitis v Bršljinu ubil osmošolca

Osnovna šola Bršljin, Novo mesto

V Novem mestu odmeva smrt šolarja iz Osnovne šole Bršljin. Osmošolec, ki je bil v soboto hospitaliziran zaradi suma na invazivno meningokokno bolezen, ki povzroča vnetje možganskih ovojnic, je v nedeljo umrl, poroča TV Slovenija.

 

Dogodek je vznemiril šolarje, starše in zaposlene na šoli. Epidemiološka služba NIJZ-ja Novo mesto jim je dala podrobna navodila. Vsi, ki so bili v tesnem stiku s šolarjem, ki je okužbi podlegel, pa so dobili preventivno zdravilo. Novih primerov obolenja za zdaj ni, je poročala Petra Držaj za Prvi dnevnik TV Slovenija.

Upokojena zdravnica Alenka Žagar Slana pa je na omrežju X zapisala: “Upam,da so z antibiotikom zaščitili vse, res VSE kontakte.”

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je meningokokni meningitis akutna bakterijska bolezen, ki se začne z nenadno povišano telesno temperaturo, glavobolom, slabostjo, pogostim bruhanjem in otrdelim vratom. Značilen je pojav izpuščaja na koži v obliki drobnih krvavitev (petehije). Bolezen je imela včasih zelo visoko smrtnost, z uporabo antibiotikov se je ta precej zmanjšala, vendar je še vedno visoka (8- do 15-odstotna).

Prenos povzročitelja je kapljičen, kar pomeni, da se širi z drobnimi kapljicami, ki se iz ust in nosu sproščajo ob kihanju, kašljanju, ko kapljice prepotujejo razdaljo največ enega metra.

Gre za to, da je to ena izmed bakterij, ki lahko povzroča vnetje možganskih ovojnic in je zelo resna bakterijska okužba možganskih ovojnic.

M. D.