petek, 19 julija, 2024
Doma Kočevsko-ribniška Med migrantskim spustom po Kolpi v Kočevju prijeli 31 ilegalcev

Med migrantskim spustom po Kolpi v Kočevju prijeli 31 ilegalcev

Udeleženci včerajšnjega 1. migrantskega spusta po Kolpi. Pri teh policija ni posredovala.

Medtem, ko so člani Ambasade Rog, tudi z lokalnimi sodelavci iz zgornjega Pokolpja in širše, ob koncu tedna organizirali 1. migrantski spust po Kolpi, so policisti v Kočevju prijeli 31 ilegalcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo.

Prijeti so se izrekli za državljane Afganistana, Pakistana, Bangladeša in Indije.

Postopki s prijetimi pa še niso zaključeni, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Zato se ne ve, koliko ilegalcev je zaprosilo za azil in koliko jih bodo morebiti vrnili hrvaškim varnostnim organom.

Aktivisti, zagovorniki neomejenih ilegalnih migracij, zbrani v Ambasadi Rog, so včeraj pripravili spust po zgornjem delu reke Kolpe, od Dol do Radencev, ki naj bi postal tradicionalen. Zahtevajo odstranitev ograje in še več ilegalcev v državi.

Glavna organizatorja sta bila po navedbah medijev Tilen Lindič, ki je med drugim posodil čolne, in ambasada, ki zagovarja ilegalne migrante v državi.

Med sodelujočimi je bilo opaziti tudi Miho Blažiča, znanega kot raperja N’toko, navzoč je bil tudi znani podpornik migracij Božidar Flajšman iz Metlike, ki je ilegalce skupaj z metliškim županom Darkom Zevnikom in ostalimi podporniki vabil že leta 2016.

Koliko dodatnih ilegalcev je v času priprav in spusta nezakonito prestopilo državno mejo, in kdo so bili ti, najverjetneje ne bomo nikoli izvedeli.

Včerajšnjega migrantskega spusta od Dola do Radencev so se udeležile osebe iz desetih držav.
Tako so jih v Metliki, ob Kolpi, vabili že leta 2016, Božidar Flajšman je prvi ob tabli na desni.

Vir: PU Ljubljana, Ambasada Rog (FB) in drugo.

C. R.