Mateja Čalušić s privolitvijo h kandidaturi zgolj rešila obstoj te vlade

Poslanec Tomaž Lisec (vir: Zajem zaslona, arhiv)

Državni zbor je danes potrdil Matejo Čalušić za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Poslanci so v razpravi izpostavili, da jo na pomembnem resorju čaka veliko izzivov. Za je glasovalo 45 poslancev in poslank (od 90), 29 jih je bilo proti, 16 jih ni glasovalo.

V opozicijskih SDS in NSi menijo, da Čalušićeva ne bo kos funkciji, da si je obula veliko prevelike čevlje, v koalicijskih (Svoboda, SD in Levica) pa jo podpirajo, njena kandidatura v zadnjem hipu jih je namreč rešila.

Poslanec Jožef Jelen (SDS) je v razpravi povedal, da poslanska skupina Svoboda očitno ni podprla prvotnega kandidata predsednika vlade za kmetijskega ministra Vojka Adamiča in je moral na hitro poiskati drugo rešitev. “Gospa Mateja Čalušić je s privolitvijo h kandidaturi zgolj rešila obstoj te vlade,” je poudaril. Poudaril je še, da je kandidatka brez resnih političnih izkušenj, v delu, kjer bo morala braniti interese Slovenije v Evropi in prenašati pritiske raznih lobijev, bo naletela na velike težave.

Mantra, kako moramo postati vegetarijanci, nam gre že pošteno na živce

Poslanec Tomaž Lisec (izvoljen na območju Sevnice in Škocjan) pa je dejal:V poslanski skupini SDS dvomino, da bo Mateja Čalušič dobra izbira za kmetijsko ministrico. Če je res najboljša, kot pravijo, zakaj je niso predlagali že pred 3 meseci? Mantra nevladnih organizacij blizu vlade o tem, kako moramo postati vegetarijanci itd., nam gre že pošteno na živce. Spoštovani, če je na svetu glavni problem glede okoljskih izzivov slovenska krava, potem resnično ne veste, kaj so resnični okoljski problemi.

Od predsednika vlade smo slišali izraz, da gre za atipično kandidatko za ministrico za kmetijstvo. Ko vam zmanjka vseh neumnih izrazov, pridete z izrazom “atipična”. Kandidat za ministra mora biti dober, če je atipičen, pomeni, da je slab!

Robert Golob je rekel: “Presenečeni boste nad izbiro”. Še 3. januarja je bil to gospod Adamič. Naslednje jutro se je pojavilo ime Mateje Čalušić. V plitkem kadrovskem bazenu ste izbrali kandidatko za kmetijsko ministrico v svojih vrstah. Torej od 4. januarja je Mateja Čalušić najboljša izbira. Že tretja po vrsti.”

Kočevski Baković ni glasoval

V koaliciji, kjer jih je Čalušićeva reševala, pa so z njeno predstavitvijo pričakovano zadovoljni.  “Najboljša šola je tista, ko te vržejo v vodo in začneš plavati,” pa je menil dejal Predrag Baković (SD). Ob tem je izrazil prepričanje, da se bo nova ministrica na zahtevnem resorju uspešno soočala z izzivi. V času glasovanja pa svoje navzočnosti v dvorani ni prijavil in tudi glasoval ni.

Rešujejo tudi Brežana?

Čalušićeva se bo zdaj iz poslanskih klopi preselila v vladne vrste. Glede na rezultate državnozborskih volitev pravica nadomeščanja poslanskega mandata najprej pripada Danijelu Bešiču Loredanu. Če se bo odpovedal mestu v DZ, je glede na rezultate parlamentarnih volitev naslednji v vrsti nekdanji minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ki je vladne vrste po izgubi Golobovega zaupanja zapustil oktobra lani.

Slednje, to je reševanje vojaka Brežana, naj bi bil tudi eden od razlogov za imenovanje Čalušićeve za ministrico, hkrati pa ob koncu tega tedna poteče skrajni rok, ko so morali to opraviti. Popotnica pa takšna!

A. L.