Mariupol je, z izjemo jeklarne, pod nadzorom ruskih sil, množična grobišča

Ukrajinska vojaka po sestrelitvi ruskega letalnika.

Začel se je 58. dan vojne v Ukrajini, napadi so se nadaljevali tudi to noč. Rusija je zavzela pristaniško mesto Mariupol, razen jeklarne Azovstal, kjer so razmere obupne. Putin je ukazal obkrožitev območja, “niti muha ne sme priti ven”. Župan Mariupola Vadim Bojčenko je sicer dejal, da ne glede na ruske navedbe “mesto je in ostaja ukrajinsko”. Sinoči so poročali, da so Rusi poskušali vdreti v tovarno.

V tovarni je ujetih več sto civilistov, otrok in poškodovanih borcev. So skoraj povsem brez hrane, vode in nujnih zdravil.

V obleganem Mariupolju je sicer okoli 100 tisoč ljudi. Na evakuacijo iz Mariupola čaka okoli 200 ljudi, a avtobusi do sredine popoldneva niso prišli. V sredo so evakuirali okoli 80 ljudi.

Včeraj popoldne sta se o razmerah v Ukrajini pogovarjala premier Janez Janša in ameriški državni sekretar Antony Blinken. Obsodila sta grozodejstva ruskih sil v neizzvani in neupravičeni vojni proti Ukrajini ter poudarila, da je treba od Moskve terjati odgovornost.

Blinken se je Sloveniji zahvalil za njeno jasno podporo ukrajinski suverenosti in ozemeljski celovitosti, so navedli na ameriškem zunanjem ministrstvu. V Janševem kabinetu pa so povedali, da se je Blinken premierju zahvalil tudi za aktivno vlogo Slovenije pri iskanju učinkovitih rešitev za pomoč Ukrajini ter zagotavljanje miru na kontinentu.

V Mariupolju so našli množično grobišče, kjer so ruske sile pokopavale trupla. Satelitske slike pokažejo, da je bilo med 23. marcem in 3. aprilom izkopanih okoli 200 novih grobov.

Satelitska slika

Vir: liveuamap.com

A. L.