Manipulacije vladajoče koalicije glede oskrbnin v domovih za starejše

Luka Mesec napovedal nov davek. (vir: arhiv)

Morebiten dvig oskrbnin v domovih za starejše ni v nobeni povezavi s škodljivo novelo zakona o dolgotrajni oskrbi, ki jo je sprejela koalicija Roberta Goloba. 

Luka Mesec, koordinator Levice, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, pa tudi podpredsednik Golobove vlade (testa na droge še ni opravil), je včeraj obiskal domova za starejše v Črnomlju in Metliki. Razlog obiska naj bi bil domnevno domove za starejše “ustrezno pripraviti na napovedani jesenski val epidemije covida-19 in na soočenje z draginjo”.

Dejanski razlog, kot je to razvidno iz Meščeve izjave za Slovensko tiskovno agencijo (STA), ki so jo povzemali nekateri mediji (uradne izjave ministrstva ali vlade ni), pa je napovedano zbiranje podpisov za referendum o spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi, katerega začetek izvajanja namerava Golobova koalicija premakniti za eno leto.

V bistvu je tako, da želijo Golobovi ta zakon izničiti in denar namesto za starejše preusmeriti v razne študije, kot smo bili v času levih vlad že priča, ko so za te namenili kar 75 milijonov evrov, zgradili pa niso nobenega novega doma za starejše.

Vendar pa je Zakon o dolgotrajni oskrbi pomemben del za črpanje evropskih sredstev, zato so Golobovi začetek izvajanja zakona s 1. januarja 2023 premaknili na 1. januar 2024. Nedvomno pa bodo čez leto dni prišli z novim predlogom za ponovni zamik. Sprejemu zakona so namreč že lani nasprotovale vse stranke KUL, zdaj se jim je pridružilo še Golobovo Gibanje Svoboda.

Zakon o dolgotrajni oskrbi je po več kot 10 letih, številnih dragih študijah in več kot 100 različic predlogov, 9. decembra 2021, sprejela vlada Janeza Janše. Zakon prinaša celovito ureditev skrbi za starejše in tiste, ki potrebujejo pomoč drugih. Zakon ureja pomoč za vse enako, tako za tiste, ki so v domovih za starejše ali drugih tovrstnih zavodih, kot tiste, ki so doma in potrebujejo pomoč. Zakon tudi zagotavlja enakopraven pristop vsem pri zagotavljanju storitev oskrbe in omogoča varno starost.

Slovenija je bila namreč ena od držav, za katere so evropske institucije vrsto let ugotavljale, da tega področja nima primerno urejenega.

V letošnjem letu bi morala vlada Roberta Goloba pripraviti stvari za celovito uveljavitev zakona. Ker tega niso sposobni, so zdaj začeli manipulirati.

Mesec je včeraj po navedbah STA v Črnomlju dejal, da je Golobova vlada želela domovom jeseni zagotoviti dodatnih 30 milijonov evrov, zaradi referenduma pa tega zdaj ne bo. Zagrozil je tudi, da se bodo oskrbnine lahko dvignile tudi za več kot 20 odstotkov. In mediji so te Meščeve neumnosti nekritično prenašali.

Dejstvo pa je, da morebiten dvig oskrbnin v domovih za starejše nima nobene povezave s spremembo zakona, katerega začetek izvajanja nameravajo Golobovi preložiti.

Če bi zakon o dolgotrajni oskrbi začeli izvajati s 1. januarjem 2023, bi bile oskrbnine v domovih za starejše bistveno nižje.

V Golobovi vladi stvari torej ne obvladujejo. Zato je čas, da tako minister Mesec kot ostali pristojni prenehajo z manipulacijami. V kolikor se bodo oskrbnine res povišale, pa bosta za to odgovorna ministrstvo in vlada.

Spomnimo. Luka Mesec se je v začetku junija srečal z direktorji domov za starejše in obljubil, da dviga cen oskrbnin v domovih za starejše ne bo (vir)

Na njemu, Levici in celotni vladi je zdaj, da to obljubo tudi izpolnijo. Res pa je, da je treba za to tudi delati. Delo pa jim ravno ne gre od rok!

J. M.