Loški Potok: Zanimiv projekt Samooskrbna srebrna vas

Državni sekretar Cveto Uršič ob obisku Loškega Potoka (vir: Twitter)

Župan Ivan Benčina je v petek državnemu sekretarju Cvetu Uršiču, ki je bil na delovnem obisku v občini Loški Potok, predstavil idejni projekt Samooskrbna srebrna vas za vasici Novi kot in Stari kot. Z izvedbo projekta bodo lahko starejši prebivalci vasic ostali v domačem okolju.

Sekretar Uršič je obiskal tudi Dom starejših občanov Grosuplje, enota Loški Potok, kjer je vodstvu doma izročil spominski znak za požrtvovalnost v boju proti COVID-19.

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič je Loški Potok obiskal na povabilo župana Ivana Benčine. Namen je bil pogovor o izgradnji medgeneracijskega centra na Hribu in podrobnejša seznanitev s projektom Samooskrbna srebrna vas, ki ga je v imenu vaščanov Novega Kota pripravila in na srečanju tudi predstavila gospa Zvonka Ješelnik.

Gre za projekt, v katerem bi po zamisli avtorice projekta starostniki ob samopomoči in morebitni pomoči mlajše družine tudi v pozni starosti lahko čim dlje ostali na svojih domovih.

V pogovoru so navzoči iskali možnosti za uresničitev ter obenem financiranje omenjenega projekta, predvsem v luči morebitnega sprejema predloga Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je trenutno v postopku sprejemanja.

Dogovorili so se, da se bodo ponovno sestali v jesenskih mesecih na ministrstvu in skupaj z ustreznimi službami poiskali najprimernejšo obliko financiranja projekta.

Po obisku na občini si je državni sekretar ogledal tudi gradbišče prihodnjega  medgeneracijskega objekta, ki ga gradijo nad trgovino KGZ Velike Lašče, in obiskal še enoto doma starejših občanov, kjer je vodja enote Lidija Knavs v imenu DSO prevzela spominski znak za požrtvovalnost v boju proti COVID 19, ki jim ga je podelila Vlada RS.

Vodja enote Lidija Knavs je v imenu DSO prevzela spominski znak za požrtvovalnost v boju proti COVID 19, ki jim ga je podelila Vlada RS.

K. R.