Ljudje ob Kolpi: Janez Vertin

Škof Janez Vertin

Janez (Ivan) Vertin (tudi John Vrtin), duhovnik, škof

Rojen 17. julija 1844 v Dobličah pri Črnomlju, umrl 26. februarja 1899 v Marquette, država Michigan v ZDA

Vertin ob nastopu škofovske funkcije

Ime in priimek Janeza Vertina se skozi različna življenjska obdobja spreminjata. Rojen je v družini očeta Jožeta in matere Marije (rojena Deržaj, ki se ukvarja s kmetovanjem. Ker majhna kmetija ne nudi dovolj zaslužka, oče občasno tudi krošnjari. Prav zaradi težkega preživljanja se družina, potem ko Janez konča osnovno šolo v Črnomlju, in leta 1863 maturira na gimnaziji v Novem mestu odloči emigrirati v Združene države Amerike.

Družina se naseli v kraju Houqthon. Tukaj vzpostavi uspešno trgovino in sinova Jože in Jurij pozneje kot uspešna trgovca izdatno podpirata tamkajšnje šolstvo. Pobožna starša Janeza predstavita škofu Frideriku Ireneju Baragi (nekoč kaplan v Metliki), ki mu omogoči študij na semenišču St. Francis, Milwaukee v državi Wisconsin. Kot zadnjemu novomašniku mu Baraga 31. avgusta leta 1866 podeli duhovniško posvetitev. Do leta 1871 je župnik v Hougthonu, potem pa do leta 1879 v Nagaunee, ko ga papež Leon XIII imenuje za škofa škofije Marquette in 14. septembra prejme škofovsko posvečenje.

Bil je uspešen organizator in predan svojim vernikom različnih narodnosti (poleg 3.000 prvotnih naseljencev, Indijancev je takrat v škofiji živelo še 75.000 Francozov, Nemcev, Ircev, Italijanov, Slovencev in drugih katoličanov). Veliko se je ukvarjal z Indijanci in poskušal gladiti spore med njimi in belimi naseljenci.

Veljal je za dobrega organizatorja in je stolno cerkev sv. Pavla, ki jo je zgradil Baraga po požaru ponovno sezidal (prej je bila lesena). Poleg stolnice je zgradil še 47 cerkva in veliko vlagal v razvoj šolstva. Fr. Kerže piše, da naj bi stolnico, ki je stala 100.000 dolarjev v celoti sezidal iz denarja, ki sta mu ga zapustila starša.

Ob priložnosti dveh srečanj s papežem v Rimu je tako dvakrat obiskal tudi domovino in rodne Dobliče.

Umrl je zgodaj in sredi dela zaradi dolgoletnih težav s srcem, v 55. letu starosti.

Avtor: Boris Grabrijan, Krajinski park Kolpa