Ljubljana: 12. vseslovenski shod upokojencev in ostalih

Vseslovenski shod upokojencev in drugih, Ljubljana, Trg republike, 31. maj 2024. (vir: Zajem zaslona)

V središču Ljubljane je danes potekal že 12. vseslovenski shod upokojencev, pridružili so se jim stavkajoči v upravnih enotah, zdravniki in ostali zdravstveni delavci, vojaki in policisti (brez uniform) ter motoristi.

Deževalo je, potrebni so bili dežniki, Trg republike je bil vseeno nabito poln.

Ob 14.30 so začeli pred stavbo RTV Slovenija, Pavel Rupar, predsednik stranke Glas upokojencev Slovenije in vodja Inštituta 1. oktober je med drugim sporočil, da gredo v smer ukinitve plačevanja rtv-prispevka, “ker našega denarja za nesposobne ne bomo več metali proč”.

Na Trgu republike se je nato ob 15. uri začel vseslovenski shod, po Ruparjevem pozdravnem nagovoru so zbrani zapeli slovensko himno. Rupar se je dotaknil tudi bližajočih se evropskih volitev. Povedal je, da se v stranki niso odločili za oblikovanje svoje liste, da pa so soglasno sprejeli sklep o podpori SDS in njihovi kandidatki Zali Tomašič.

Na shodu je Majda Novak prebrala pismo obupanih zaposlenih na Upravnih enotah, ki jih Golobova vlada ignorira. Povedala je, da pogajanja ostajajo na mrtvi točki, vladni pogajalci pa jih zasmehujejo. “Gre za namerno ignoranco. Strah nas je izgube službe,” je poudarila.

Pismo skupine razočaranih vojakov je prebral Drago Bobnič, ki je med drugim tudi povedal, da se vojaki sramujemo tudi vrhovne načelnice slovenske vojske Nataše Pirc Musar.

Zala Tomašič, kandidatka na evropskih volitvah na listi SDS, se je zahvalila za podporo. Povedala pa je, da je na shodu kot vnukinja in predstavnica mladih. Poudarila je:

“Borila se bom za vas, ker je vaš boj tudi moj boj! Vlada Roberta Goloba je pozabila na vas, toda mi nismo! Borimo se za normalnost in za Slovenijo!”

O referendumih: 4-krat PROTI

Skupaj z evropskimi volitvami bomo odločali tudi na štirih referendumih. Zdravnica dr. Majda Zbačnik pa je zbranim spregovorila o pasteh evtanazije in nujnosti paliativne oskrbe: “Evtanazije ne potrebujemo, če poskrbimo za zdravstveno oskrbo bolnikov in paliativo. Na referendumu glasujte PROTI!”je pozvala.

Pavel Rupar pa je sporočil: “Borili se bomo za pravične pokojnine! Na referendumu bomo obkrožili 4-krat PROTI, ker smo za življenje! Na volitvah volite glasujmo za pamet in proti norosti! Ne hodite na predčasne volitve, tam je goljufija!,” je pozval. Zbrane je pozval k odhodu na volitve na volilni dan, to je prihodnjo nedeljo, 9. junija 2024.

Zbrane je nagovoril tudi Igor Černoga: “Pridite na volitve in povozimo Golobove fašiste! Ponovno vas vabim na shod v mesecu septembru!”

Na shodu je bilo tudi tokrat veliko slovenske pesmi, zapel je tudi znani Zoran Cilenšek. Brez upokojenske himne Čebelice tudi ni šlo. Shod so končali s pesmijo Dan ljubezni.

Zaradi res slabega vremena je Pavel Rupar že vmes napovedal, da bodo skrajšali program, kljub temu je ta zgolj na Trgu republike trajal eno uro. Pred tem so bili še pred stavbo RTV Slovenija. Shod je prenašala Nova24TV.

Fotografije:

Zala Tomašič
Zdravnica dr. Majda Zbačnik
Utrinek s predstavnikom motoristov.
Pavel Rupar
Protestni shod 31. maj 2024

Foto, vir: Zajem zaslona in omrežje X

M. D.