Letošnji Prešernovi nagrajenci

Prejemniki Prešernovih nagrad ter nagrajenci Prešernovega sklada (vir: gov.si)

Sinoči, na predvečer praznika kulture, so v Cankarjevem domu podelili najvišja priznanja v slovenski umetnosti. 

 

Prešernovi nagradi za življenjsko delo sta prejela multidisciplinarna umetnica Ema Kugler, predstavnica tako imenovanih novih medijev, elektronskih, in akademski slikar Herman Gvardjančič, eden najbolj žlahtnih predstavnikov stare slikarske umetnosti.

Nagrade Prešernovega sklada, ki jih podeljujejo za vrhunsko ustvarjalnost zadnjih treh let, so dobili pisatelj in novinar Dušan Jelinčič, skladatelj Drago Ivanuša, pianist Aleksander Gadžijev, akademski slikar Nikolaj Beer, filmski režiser in scenarist Matevž Luzar in arhitekturni atelje Medprostor.

Več o nagrajencih lahko preberete na povezavi: Prešernovi nagrajenci in nagrajenke 

Na sinočnji proslavi v Cankarjevem domu Prešernovi nagrajenci niso imeli besede, o proslavi, kjer so usmrtili celo poljskega zajca, pa so mnenja na družbenih omrežjih izredno kritična. Vendar naj si mnenje o tem ustvari vsak sam.

Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada so najvišja državna priznanja za dosežke na področju umetnosti. Prešernovo nagrado podeljujejo ustvarjalcem, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico. Nagrado Prešernovega sklada pa prejmejo ustvarjalci za vrhunske umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice.

A. L.