Lestvica 100 najbogatejših Slovencev

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

Revija Finance Manager je objavila lestvico sto najbogatejših Slovencev v letu 2023, skupno imajo za 8,7 milijarde evrov premoženja. Rast je skromnejša kot v prejšnjih dveh letih in približno tolikšna, kot znaša stopnja inflacije v zadnjem letu dni.

Meja za vstop na lestvico se je z lanskih 33,3 milijona evrov zvišala na 35,2 milijona. Približno 150 posameznikov pa ima premoženje, večje od 25 milijonov evrov.

Med stoterico najpremožnejših so letos štirje novinci in šest povratnikov. Dinamika menjav oseb na lestvici je tako manjša kot v prejšnjih letih. Najvidnejši nov obraz je kapetan nogometne reprezentance Jan Oblak, ki se s pogodbo, ki bi jo bolj kot nogometnemu vratarju pripisali najbolj cenjenim nogometnim napadalcem, z ocenjenimi 38,9 milijona evrov premoženja premierno uvršča na lestvico najbogatejših. Tako se je pridružil trem profesionalnim športnikom, ki se ponašajo z uspešnimi karierami v ameriških profesionalnih ligah (Luka Dončić, Goran Dragić in Anže Kopitar). Pri športnikih kot merilo premoženja jemljejo bruto plače, znižane za davke in ocenjene stroške (pri čemer so vselej konservativni), ne upoštevajo pa morebitnih donosov, ustvarjenih z upravljanjem prihrankov.

Največji skok, merjeno v odstotkih, na celotni lestvici je uspel lastnikoma uspešnega proizvajalca toplotnih črpalk Kronoterm Bogdanu Kronovšku in Nataši Besednjak. Na lestvici sta še dva nova obraza: lastnik Damir Popović rastočega komendskega podjetja IMP Pumps z ocenjenimi 40,3 milijona evrov in David Svetličič, ki se je na lestvico povzpel predvsem po zaslugi proizvajalca avtodomov Tourne Mobil, je pa tudi lastnik družb Asi in Lev. Med večjimi je še skok Jureta Kneza, največjega lastnika trboveljskega Dewesofta, razvijalca programske opreme za merilno tehnologijo in zbiranje podatkov.

Družina Šešok, lastnica Iskre, je na 5. mestu najbogatejših, njihovo premoženje so ocenili na 270 milijonov evrov. Vesna in Dari Južna (CGP itd.) sta na 6. mestu, njuno premoženje je ocenjeno na 268 milijonov evrov. Igor Akrapovič pa je z 213 milijoni evrov na 10. mestu. Na 10. mestu sta letos z 213 milijoni tudi Ivo in Anastasila Taja Boscarol. 

Slovenski multimilijonarji 2023

Vir: Več – https://www.finance.si/najbogatejsi-slovenci

M. D.