KUL: Ni šlo, prepadi so bili veliki, tokrat so še večji!

(vir: Twitter)

V sinočnjem televizijskem soočenju predstavnikov političnih strank na POP TV smo bili vnovič priča zatrjevanju vodilnih iz strank KUL (SD, LMŠ, Levica in SAB) z dodano Golobovo stranko Gibanje Svoboda (GS), kako so oni naravni zavezniki in kako bodo sodelovali po volitvah. Če jim bo seveda uspelo zbrati dovolj glasov in sestaviti vlado.

V teh dneh pa je med bolje poučenimi slišati, kako se prvaki navedenih strank medsebojno že na veliko prepirajo, kateri od njih bo vodil vlado, če jim bo skupno morda uspelo.

Tudi sinoči so se med strankami KUL pokazale izredno velike razlike v programih, pa tudi velik značajski prepad med predsedniki in predsednicama strank. To je opazil tudi voditelj Jani Muhič.

Nadalje se je v soočenju že pokazala tudi nestrpnost med njimi, Tanja Fajon (SD) je namreč na vso moč zavijala z očmi, ko zaradi Goloba ni dobila besede.

Mi pa spomnimo na čas pred dvema letoma, ko so bile te stranke v vladi (GS je tako samo podaljšek oz. dopolnitev tega), nato so pristale v opoziciji. Marjan Šarec je 27. januarja 2020 (po vsega 16 mesecih vodenja takratne koalicije) odstopil, tistega dne so pred tv-kamere stopali vsi po vrsti.

Takratna koalicija se je ukvarjala samo še z medsebojnim komolčenjem in se sesula sama vase, Šarec je povedal, da ni šlo več in da dvomi o možnosti prihodnjega sodelovanja.

Kako je to izgledalo in posnetek izjav si lahko preberete v nadaljevanju:

Marjan Šarec (LMŠ): Sem vodil vlado, sem ugotovil, da s to vlado ne morem zadovoljiti ljudi, ne morem opravičiti visokih pričakovanj.

Luka Mesec (Levica): Ta koalicija namreč ni več imela nobenega smisla, ukvarjala se je samo še z medsebojnim komolčenjem in kadrovskim kupčkanjem.

Alenka Bratušek (SAB): So področja, kjer pravzaprav nismo naredili veliko ali skorajda nič.

Dejan Židan (SD): Kdaj ste izvedeli za odstop (Marjana Šarca)? Židan: Danes.

Šarec: Preveč je bilo nekih tudi, potem, amandmajev, pa smo se zmenili za en amandma, pa smo se zmenili, da ga ne bo, pa je potem druga stranka vložila amandma.

Mesec: Nekaj se je zapisalo, izvedlo pa se ni.

Šarec: Je pa bil osnovni problem mogoče tudi ta, da je vsak hotel iskati svoj prostor pod soncem, da se je ves čas majalo čoln.

Bratušek: In želimo si, da Slovenija čim prej dobi stabilno, trdno vlado, ki bo znala delati kot tim. To smo pri tej vladi, na žalost pogrešali.

Šarec: Veste, da sva z Alenko Bratušek imela problem že na začetku mandata.

Mesec: Za premierjevim odstopom najbrž tiči grenko spoznanje, da s to koalicijo ni bilo možno izvajati politik.

Židan: Najlažje je oditi in pustiti pomembne projekte nedokončane.

Mesec: Ta koalicija se je sesula sama vase.

Šarec: In to me je navdalo z dvomom po možnosti prihodnjega sodelovanja.

Objavljamo še posnetek izrečenega, pri čemer se lahko sami prepričate v  izrečene besede.

M. D.