Küčan: “Golob in kmetijska ministrica izvedla grd medijski blef”

(vir: arhiv)

Kmetovalci so državi predlagali urgentni odkup vse slovenske pšenice. Vlada jim je prisluhnila, a le za kratek čas. Potem ko je premier Robert Golob javno napovedal odkup slovenske pšenice prek Zavoda za blagovne rezerve in s tem pomoč slovenskim kmetovalcem, hkrati pa tudi nadzor nad draginjo tega osnovnega živila, se je konec prejšnjega tedna zgodba obrnila v drugo smer.

Blagovne rezerve bodo dejansko odkupovale, vendar na prostem evropskem trgu, prek javnih naročil. Glavno merilo bo najnižja cena. Kar pomeni, da lahko, npr., Hrvaška in Madžarska ponudita nižje cene, a tudi slabšo pšenico.

Franc Küčan, predsednik Komisije za odkup in prodajo žit, pri tem opozarja, da sta premier Golob in kmetijska ministrica Irena Šinko izvedla grd medijski blef:

“Zato se ministrico ali pa tudi predsednika vlade poziva k odstopu. Če ne misliš resno, potem ne dajaj obljub in ne zavajaj javnosti, tistih, ki na to čakajo. Žetev se bo končala v dveh, treh dneh. Ko bo razpis narejen, ko bodo pogoji znani, bo pšenica ali v Libiji ali v Italiji, ker čakajo pred vrati. Ljudje bodo pšenico odpeljali.”

M. D.