Kronika: Serija vlomov in tatvin

Fotografija je simbolična.

Z novomeške policijske uprave poročajo o številnih vlomih in tatvinah ob koncu tedna. Dogajanje je bilo zelo pestro.

V petek popoldne, nekaj pred 18. uro, so neznanci napadli varnostnika v trgovini v Žabji vasi v Novem mestu. Po prvih ugotovitvah je 62-letni varnostnik posumil, da iz prodajnih polic v vrečko zlagajo različne artikle, nato pa so se namenili k izhodu mimo blagajne. Ko je varnostnik želel preprečiti izhod, se je od nekod pojavil moški, ga udaril v predel obraza, da je padel po tleh, tam pa ga je še enkrat brcnil v predel glave. Skupina – naj bi šlo za pet oseb, moških in ženskih, po prvih ugotovitvah iz okolice Novega mesta – je s kraja zbežala. 62-letnika so oskrbeli v novomeški bolnišnici, kjer so ugotovili, da je lažje poškodovan. Policijska preiskava je v teku.

V naselju Stranje pri Škocjanu sta v nedeljo, nekaj pred šesto popoldne, dva mlajša fanta na mizi terase pred stanovanjsko hiši opazila mobilni telefon znamke Apple, iPhone 11 Pro  in ker lastnika ni bilo videti, sta ga pobrala in pohitela iz kraja. Lastniku telefona sta povzročila za okoli 1000 evrov škode.

V soboto zjutraj je lastnik vikenda v Semiču opazil poškodovana vhodna vrata in poklical policiste. Ugotovili so, da so neznanci na silo vstopili v shrambo za orodje in odnesli električne kable in visokotlačni čistilec ter lastniku naredili za okoli pestro evrov škode.

Policist so v Dolenjem Karteljevem v petek popoldne popisali 25-letnika iz Mirne Peči in 28-letnika iz Brezja, ki so ju zalotili v gozdu, ki ni bil njun, kjer je bilo razžaganih približno 3 kubične metre drv. Lastnik gozda ocenjuje, da so drva vredna okoli šeststo evrov. Policisti o primeru še zbirajo obvestila.

Lastnik motorne žage Stihl in otroškega kros motorja Husquarna je v petek zvečer poklical policiste v Slinovce (Kostanjevica na Krki), saj je ugotovil, da so mu vlomili v zidanico in odnesli motorno žago ter odpeljali kros motor. Naredili so mu skoraj za dva tisoč evrov škode.

Na Kuzarjevem Kalu (Novo mesto) so v zadnjih dneh vlomili v vikend in odnesli peč na trda goriva, vredno okoli petsto evrov.

V Dolenjih Kamencah (Novo mesto) so v noči iz nedelje na ponedeljek, okoli pol tretje zjutraj, prepodili dva zamaskirana neznanca, ki sta nameravala vlomit v tam parkiran osebni avtomobil. Avta še nista uspela odpreti, sta pa vseeno naredila za nekaj sto evrov škode.

Viljamovka

Brežiški policisti so se odzvali na prijavo tatvine hrušk v Mokricah. Kot kaže, so v soboto v nasadu pobirali hruške viljamovke in jih približno tono in pol shranili v odprt zabojnik. Ponoči pa so neznani storilci vse hruške odpeljali.

Pokradli akumulatorje prometne signalizacije

V petek zjutraj so policiste klicali v Stražo, kjer je zaradi obnove ceste delovna zapora, ki je urejena s semaforji. Semaforji namreč niso delali – kmalu so ugotovili tudi vzrok: neznanci do ukradli akumulator, vreden okoli sto petdeset evrov.

V nedeljo popoldne so opazili, da na delovišču delovne zapore na avtocesti Novo mesto – Obrežje, na izvozu Dobruška vas, ne deluje prometna signalizacija. Ugotovili so, da so jim neznanci čez dan odnesli akumulator.

M. D.