Kronika: Pijan voznik povzročil več nesreč, beračenje Romunov v Novem mestu

S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da so od petka do danes posredovali v 122 nujnih primerih in na številko 113 prejeli kar 485 klicev.

Pijan voznik v Novem mestu povzročil več prometnih nesreč

Novomeški policisti so bili v petek okoli 21.30 obveščeni, da naj bi v križišču v Žabji vasi voznik  osebnega avtomobila trčil v vozilo, ki je ustavilo ob rdeči luči na semaforju in po nesreči nadaljeval z vožnjo. Na podlagi opisa vozila so policisti kršitelja izsledili na Kandijski cesti in ga ustavljali, vendar znakov ni upošteval, trčil je še v službeno vozilo, nadaljeval  z vožnjo, zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in trčil v drevo. 20-letni kršitelj, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, je imel v litru izdihanega zraka 1,23 miligramov alkohola (2,56 g/kg). Vozil  je neregistriran in nezavarovan avtomobil Renault megane. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in ugotavljanjem okoliščin kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu. Ugotavljajo tudi okoliščine še četrte prometne nesreče, ki naj bi jo povzročil ta voznik.

Osumljenca pridržali

Med  kontrolo  prometa  v  okolici  Črnomlja so policisti v petek popoldne s svetlobnimi in zvočnimi signali ustavljali voznika osebnega avtomobila Opel vectra. Voznik znakov policistov ni upošteval, s pospešeno hitrostjo je nadaljeval z vožnjo, zapeljal na kolovozno pot in skušal pobegniti. Policisti  so  voznika  in vozilo izsledili. Ugotovljeno je bilo, da gre za 25-letnega večkratnega kršitelja cestnoprometnih predpisov, ki nima
veljavnega vozniškega dovoljenja. Vozil pa je neregistriran in nezavarovan avtomobil. 25-letni moški je policistom z grožnjami s fizičnim napadom skušal preprečiti zaseg vozila, zato so zoper njega uporabili prisilna sredstva  in mu odvzeli prostost. Zoper osumljenca bodo na tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti.

V nesreči poškodovan motorist

Na  Otočcu se je v soboto okoli 12. ure zgodila prometna nesreča, v kateri se je huje poškodoval  voznik  kolesa  z  motorjem. Po  prvih ugotovitvah policistov je nesrečo povzročila 38-letna voznica, ki je zaradi vožnje po levi strani vozišča trčila v mopedista. Huje poškodovanega motorista so reševalci odpeljali v bolnišnico.

Po avtocesti vozil v nasprotni smeri

Včeraj, v nedeljo popoldne, so bili policisti obveščeni o nevarni vožnji voznika osebnega avtomobila, ki naj  bi iz smeri Obrežja po avtocesti vozil v nasprotni  smeri. Z namenom zavarovanja ostalih voznikov so bili takoj sprejeti vsi potrebni  ukrepi. Na kraj je bilo napotenih več policijskih patrulj. Policisti so voznika izsledili in ustavili. Ugotovili so, da je 37-letni voznik pripeljal iz smeri mejnega prehoda Obrežje in v nasprotni smeri vozil po avtocesti do izvoza za Slovensko vas. Kasneje se je pravilno vključil na avtocesto in pot nadaljeval proti Novemu mestu. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in zaradi kršitve na sodišče naslovili obdolžilni predlog. Zakon  o  pravilih cestnega prometa določa, da se z globo najmanj 1.200 evrov kaznuje voznik, ki na avtocesti vozi po smernem vozišču, namenjenemu vožnji v nasprotni smeri. Vozniku se izreče tudi 18 kazenskih točk.

Topliški policisti prijeli tatico

Policiste Policijske postaje Dolenjske Toplice je v petek, 24. marca, dopoldne na pomoč
poklical oškodovanec, kateremu naj bi neznana ženska iz stanovanjske hiše ukradla denar. Takoj so se odzvali in na podlagi opisa osumljenko izsledili in prijeli. Med preiskavo so ugotovili, da je 52-letna državljanka v Vavti vasi hodila od hiše do hiše in ljudi prosila za denar. Ko je prišla do hiše oškodovanca, ki se je nahajal na vrtu, je izkoristila njegovo odsotnost, vstopila v hišo in našla in odtujila denar. Policisti so ji denar zasegli in ga vrnili oškodovancu. Ovadili jo bodo zaradi kaznivega dejanja tatvine.

Prijeli Romune, ki so beračili v Novem mestu

Novomeški  policisti  so  v petek, 24. marca, prejeli več klicev občanov, da naj bi pred prodajalnami v Novem mestu neznanci neupravičeno pobirali prostovoljne prispevke. Šlo naj bi za tri osebe,  ki so  se  prevažale z osebnim avtomobilom Volkswagen passat francoskih registrskih oznak. V iskanje je bilo vključenih več policistov, ki so avtomobil izsledili in ustavili v okolici  Novega  mesta. Tri državljane Romunije so odpeljali na policijsko postajo, jim zasegli denar in z obdolžilnim predlogom privedli v takojšnji
postopek sodnici za prekrške.

C. R.