Kronika: Nesreče v Dragovanji vasi, Novem mestu, avtocesti in previdno pri nakupu mehanizacije prek spleta

Slika je simbolična.

Prometna nesreča v Dragovanji vasi, v Novem mestu poškodovan voznik mopeda, nesreča na avtocesti, vožnja pod vplivom alkohola in dva zasega vozil: pri Mirni Peči in Dobruški vasi, vlom v okolici Otočca. In še posebej: Previdno pri nakupu gradbene in kmetijske mehanizacije preko spletnih oglasov.

S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da je v noči na 3. 6. v Dragovanji vasi voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v drevo. Lažje poškodovanega voznika so reševalci odpeljali v bolnišnico. Policisti so še ugotovili, da povzročitelj nesreče nima veljavnega voznišekga dovoljenja. Vozil je pod vplivom alkohola, avtomobil pa ni bil registriran. Zoper voznika bodo na sodišče naslovili obdolžilni predlog zaradi kršitev cestnoprometnih predpisov.

V prometni nesreči poškodovan voznik mopeda

V Novem mestu je 2. 6. dopoldne voznik osebnega avtomobila, ki je pripeljal po Ljubljanski cesti, v krožišču odvzel prednost vozniku mopeda. 18-letni voznik mopeda je po trčenju padel in se lažje poškodoval. 64-letnemu povzročitelju nesreče so policisti izdali plačilni nalog.

Prometna nesreča na avtocesti

V noči na 5. 6. se je zgodila prometna nesreča na avtocesti med Dronovim in Zalokami. Novomeški prometniki so opravili ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročil 38-letni voznik, ki je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in trčil v avtomobil, ki ga je vozil 42-letni voznik. Povzročitelj nesreče je imel v litru izdihanega zraka 0,32 miligramov alkohola. Lažje poškodovanega 48-letnega potnika iz vozila 42-letnega voznika so oskrbeli v novomeški bolnišnici.

Na avtocesti prehitro in pod vplivom alkohola

Na delu avtoceste pri Drnovem, kjer je hitrost omejena na 80 km/h, so novomeški prometniki 4. 6. dopoldne ustavili voznika, ki je vozil 170 km/h. Med postopkom so vozniku zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. 21-letni državljan Švice je imel v litru izdihanega zraka 0,67 miligramov alkohola. Odpeljali so ga v prostore za pridržanje in ga kasneje privedli v postopek na pristojno sodišče.

Zasega vozil na cesti med Novim mestom in Mirno Pečjo ter v Dobruški vasi

Med kontrolo prometa na cesti med Novim mestom in Mirno Pečjo so policisti 3. 6. zvečer ustavili 24-letno voznico osebnega avtomobila, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Vozilo so ji zasegli in o kršitvi z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Pri Dobruški vasi so 4. 6. zvečer ustavili mladoletnika, ki je vozil avtomobil. Kršitelj, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, je imel v litru izdihanega zraka 0,52 miligramov alkohola. Avtomobil so mu zasegli in o kršitvah cestnoprometnih predpisov z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Previdno pri nakupu gradbene in kmetijske mehanizacije preko spletnih oglasov

V  zadnjem obdobju so policisti in kriminalisti prijeli več prijav občanov, ki so bili oškodovanci  goljufij  pri  nakupu  gradbene in kmetijske mehanizacije  preko  spletnih oglasov. Neznani storilci, v glavnem iz tujih držav, večinoma iz Velike Britanije, zlorabijo identiteto znane družbe, ki se  ukvarja  s  prodajo  gradbene  in  kmetijske  mehanizacije na način, da uporabijo  ime  in  naslov  znane  družbe,  ustvarijo lažno spletno stran s
svojimi kontaktnimi podatki, elektronskim naslovom in telefonom, na katerih prodajajo kmetijsko  in  gradbeno  mehanizacijo  po izredno ugodnih cenah, nižjih  za  polovico  ali celo  več. Tovrstni oglasi se pojavljajo tudi na spletnih  straneh slovenskih spletnih oglasnikov. Značilnost teh goljufivih oglasov  je,  poleg  neobičajno  nizke  cene,   da  so skoraj vsi oddani v večernih  urah,  da  so na spletu le dan ali dva, neobičajen in pomanjkljiv zapis  oglasa, v katerem je naveden le letnik in cena ali ure in cena), ter
to,  da  je  kot  edini  kontakt navedena elektronska pošta. Ko potencialni kupci  preko elektronske  pošte stopijo v kontakt s prodajalcem, jim ti ne omogočijo možnost ogleda  mehanizacije. Prodajalci se največkrat izgovarjajo, da mehanizacije ne skladiščijo na enem mestu, da je potrebno ogled najaviti vsaj dva tedna pred prihodom, tem času pa naj bi bila večina blaga  že prodana. S temi argumenti in izredno nizko kupnino, katero morajo kupci običajno nakazati na TRR v tujino, kupce prepričajo v nakup, kateremu pa običajno ne sledi dobava plačanega. Po  prejemu denarja se neznani storilci na elektronska sporočila in klice ne odzivajo, spletna stran pa je v nekaj dneh izbrisana.

Policisti in kriminalisti opozarjajo na previdnost pri nakupu gradbene in kmetijske mehanizacije  po  neprimerljivo  nizkih  cenah  preko  spletnih oglasov, saj je zaradi načina storitve tudi preiskovanje tovrstnih kaznivih dejanj oteženo.

Vlomi in tatvine

Med 1. 6. in 2. 6. je v okolici Otočca nekdo iz kleti odtujil motokultivator, dve kosilnici in škropilnico. Lastnik ocenjuje, da je oškodovan za 800 evrov.

C. R.