Kronika: Kaj se je zgodilo v teku dneva?

Ob 21:52 Studenec, občina Trebnje, gori hlev. Zagorelo je ostrešje gospodarskega objekta, hleva. Gasilci PGD Trebnje, Ponikve, Lukovek, Račje Selo, Občine, Vrhtrebnje, Šentlovrenc in Velika Loka so požar na hlevu velikosti 20×30 metrov pogasili in preprečili razširitev na sosednje objekte. Gasilci so ob pomoči mehanizacije premetali veliko količino ožganega sena in organizirali odvoz na začasno deponijo. Živali v spodnji etaži hleva niso bile poškodovane, gasilci so ob pomoči lastnika poskrbeli za zračenje in zaščito živali. V požaru je zgorelo skoraj celo ostrešje hleva in velika količina sena. Škoda je velika. Vzrok požara bodo raziskali policisti. Gasilci PGD Trebnje ostajajo na požarni straži. V akciji gašenja in sanaciji požarišča je sodelovalo 68 gasilcev.

Ob 21.27: Semič, pod Smuško cesto sta vidna dva večja požara. Naknadno so sporočili, da je v ulici Med vinogradi gorelo v naravnem okolju. Gasilci PGD Semič so pogasili dva manjša požara kjer je gorela odpadna plastika. O požaru so bili obveščeni policisti PU Novo mesto.

Ob 16.39 je v naselju Srednje Grčevje v občini Novo mesto gorela suha trava in nizko grmičevje. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Otočec so pogasili požar na površini okoli 5000 kvadratnih metrov.

Ob 15.21 se je na cesti Črnomelj—Vranoviči, občina Črnomelj, voznica z osebnim vozilom prevrnila na bok. Poškodovano voznico so Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Črnomelj prepeljali v zdravstveni dom, kjer so jo oskrbeli. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu in do prihoda reševalcev pomagali poškodovanki.

Ob 15.10 je v bližini naselja Brezje, občina Ribnica, zagorela suha trava. Ogenj se je začel širiti na bližnje grmičevje in drevesa. Požar na površini okoli 1,5 hektara so pogasili gasilci iz PGD Ribnica in Nemška vas. Gasilci PGD Nemška vas so vršili požarno stražo.

Ob 13.12 je v ulici Glavna cesta v Mirni zagorelo osebno vozilo. Krajani so pričeli z gašenjem vozila, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Mirna. Gasilci so še s termovizijsko kamero pregledali vozilo in počistili cestišče.

Ob 12.40 sta dežurna ekipa reševalcev HNMP in posadka s helikopterjem Slovenske vojske poleteli v Novo mesto in iz tamkajšnje Splošne bolnišnice prepeljali obolelo osebo v Univerzitetni klinični center Ljubljana.

Ob 8.50 so v Šmarjeti v občini Šmarješke Toplice delavci pri gradbenih delih našli ročno bombo, angleške izdelave, ostanek druge svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Notranjske regije sta nevarno najdbo odstranila in varno uskladiščila.

Uprava RS za zaščito in reševanje