Kronika: Drogirana 31-letnica kazala svojo moč, sobotna drama v Kanižarici

Vir: pixabay.com

Nesreči na avtocesti, kolesarji, motoristi, alkohol, brez vozniškega dovoljenja, vlomi in tatvine z večjo gmotno škodo. Voznici pod vplivom prepovedanih drog nevarno vožnjo preprečili z uporabo sredstva za prisilno ustavljanje vozil.

Med kontrolo prometa v Črnomlju so policisti v noči na nedeljo, 11. 6., opazili avtomobil, ki je vozil po levem smernem vozišču in ogrožal ostale udeležence v prometu. Ustavljali so ga s svetlobnimi in zvočnimi signali, vendar voznik znakov policistov ni upošteval, s pospešeno hitrostjo je nadaljeval z vožnjo proti Kanižarici, v naseljih vozil s hitrostjo več kot 100 km/h in vozil po levem smernem vozišču. Vozila, ki so pripeljala iz nasprotne smeri, so morala v izogib trčenju zapeljati na rob vozišča ali celo z vozišča. Voznik je z nevarno vožnjo nadaljeval, zato so policisti uporabili sredstvo za prisilno ustavljanje vozil Stinger. Avtomobil je prevozil Stinger in se zaradi prerezanih pnevmatik kmalu ustavil. Ko so se policisti s službenim vozilom zapeljali pred avtomobil kršitelja, da bi mu preprečili nadaljnjo vožnjo, je voznik sunkovito speljal in s prednjim delom trčil v službeno vozilo policije. Policisti so  ugotovili, da gre za 31-letno voznico iz Črnomlja, ki tudi v nadaljevanju ni upoštevala njihovih ukazov, zato so zoper njo uporabili prisilna sredstva. Na podlagi opravljenega hitrega testa je bilo ugotovljeno, da je vozila pod vplivom
prepovedanih drog. Odpeljali so jo v prostore za pridržanje in ji odredili strokovni pregled. Po zaključeni preiskavi bodo 31-letno osumljenko ovadili zaradi kaznivega dejanja Nevarne vožnje v cestnem prometu.

Nesreči na avtocesti pri Dobruški vasi

S Policijske uprave Novo mesto so tudi sporočili, da jih je v soboto popoldne voznica obvestila o nevarni vožnji voznika osebnega avtomobila, ki naj bi na avtocesti med Kronovim in Dobruško vasjo vijugal po vozišču in trčil v varovalno ograjo. Zaradi prometne nesreče je avtomobil na cesti ustavil 74-letni voznik, v njegov avtomobil pa je zaradi vožnje na prekratki varnostni razdalji trčila 57-letna voznica. 74-letni voznik in 57-letna voznica sta se v nesreči lažje poškodovala. Po prvih zbranih obvestilih policistov je 34-letni voznik iz okolice Novega mesta, ki je trči v varovalno ograjo, izgubil oblast nad vozilom zaradi nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja. Povzročitelj nesreče nima veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil pa je neregistriran avtomobil. O kršitvah bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Prav tako v soboto se je zgodila prometna nesreča na avtocesti, pri izvozu za Dobruško vas. Policisti so opravili ogled in ugotovili, da je 19-letni voznik osebnega avtomobila iz okolice Šentjerneja zaradi nepravilne strani in smeri vožnje izgubil oblast nad vozilom in zapeljal s ceste. Hudo poškodovanega voznika so reševalci odpeljali v bolnišnico.

Prometne nesreče z udeležbo kolesarjev in motoristov

Na cesti med Dvorom in Kočevjem se je v soboto 10. 6. dopoldne zgodila prometna nesreča, v kateri sta se lažje poškodovala motorist in potnica. Policisti so opravili ogled in ugotovili, da je 47-letni motorist zaradi neprilagojene hitrosti v ovinku izgubil oblast nad motorjem in padel po vozišču. Lažje poškodovanega motorista in 42-letno potnico so oskrbeli v novomeški bolnišnici.

V soboto so bili policisti tudi obveščeni, da v novomeški bolnišnici oskrbujejo mladoletnico, ki naj bi se poškodovala pri padcu s kolesom. Zaradi hudih poškodb so jo prepeljali v UKC Ljubljana. Črnomaljski policisti so opravili ogled in ugotovili, da je kolesarka dopoldne v naselju Dečina pri vožnji po klancu navzdol med zaviranjem izgubila oblast nad kolesom in padla po vozišču.

V nedeljo dopoldne pa je na Ulici 21. oktobra v Črnomlju 44-letni kolesar zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad kolesom, zapeljal s ceste in trčil v okno gostinskega lokala. Poškodovanega kolesarja so oskrbeli v novomeški bolnišnici.

Brez vozniškega dovoljenja in pod vplivom alkohola

Med kontrolo prometa v Mirni Peči so policisti v petek, 9. 6., okoli 19. ure ustavili voznika osebnega avtomobila Fiat punto in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. 37-letni voznik, ki zaradi preteklih kršitev nima veljavnega vozniškega dovoljenja, je imel v litru izdihanega zraka 0,75 miligramov alkohola. Avtomobil so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Vlomi in tatvine

V kraju Bič na območju Trebnjega so neznanci med 5. 6. in 9. 6. z dvorišča
podjetja odtujili večjo količino odpadnega aluminija in dele tovornih vozil. Škode je za okoli 10.000 evrov.

Med 8. 6. in 9. 6. je v Metliki neznanec skozi pritlično okno vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil denar. Lastnike je oškodoval za več kot 2000 evrov.

Na avtocestnem postajališču Starine je 10. 6. nekdo izkoristil nepazljivost oškodovanke, ki je v toaletnih prostorih pozabila denarnico in ji odtujil okoli 1200 evrov.

V  noči  na  11.  6. je v Brezovici pri Mirni neznanec vlomil v gospodarski objekt in  odtujil posodo z gorivom in motorno žago. Lastnika je oškodoval za 1300 evrov.

C. R.