Kristjani začenjajo velikonočno tridnevje, ki bo vrhunec doseglo v nedeljo

Blagoslov jedi (foto: Klošter Novo mesto)

Kristjani danes zvečer začenjajo velikonočno tridnevje, ki bo vrhunec doseglo v nedeljo. Z veliko nočjo se spominjajo Jezusove smrti in vstajenja od mrtvih, ki jim je po njihovem verovanju prineslo večno življenje. Velikonočni nedelji bo sledil velikonočni ponedeljek, ki je dela prost dan.

Priprave na veliko noč so verniki začeli s pepelnično sredo, ko se je začel tudi 40-dnevni post. Ta se bo končal danes zvečer, ko bo nastopilo velikonočno tridnevje.

Pri večernih mašah se bodo spomnili Jezusove zadnje večerje z apostoli, ko je Jezus obhajal prvo mašo. Med drugim bodo obnovili obred, ko je Jezus svojim učencem umil noge, na način, da bodo duhovniki izbranim vernikom umili noge.

Že dopoldne so škofje darovali krizmene maše, na katerih so oljčno olje posvetili v sveto krizmo, ki jo čez leto uporabljajo pri krstih in birmi.

Jutri, na veliki petek, se bodo kristjani spomnili dneva, ko je Jezus trpel in umrl na križu. To je edini dan v letu, ko v Katoliški cerkvi ne obhajajo maše in imajo le bogoslužje. Velika sobota je v katoliških cerkvah dan celodnevnega čaščenja Jezusa v grobu.

Mnogi bodo na ta dan k blagoslovu odnesli velikonočna jedila – potico, šunko, hren in jajca.

V soboto zvečer se bodo v cerkvah začele slovesne vigilije oz. bedenja, na katerih bodo naznanili Jezusovo vstajenje od mrtvih. Na velikonočno nedeljo pa bodo po vseh cerkvah potekale t. i. vstajenjske maše s procesijami.

Msgr. Andrej Glavan, novomeški škof

Novomeški škof Andrej Glavan je krizmeno mašo daroval danes dopoldne v novomeški stolnici, zvečer pa bo tam ob 19. uri vodil mašo zadnje večerje, pri kateri bo umil noge 12 vernikom.

Obredi velikega petka pa se bodo v novomeški stolnici začeli jutri ob 19. uri, vodil jih bo generalni vikar Božidar Metelko. Sobotna vigilija se bo v stolnici začela v soboto ob 19.30, vodil jo bo škof Glavan. Nedeljska procesija in vstajenjska maša pa se bo začela v nedeljo ob 6.30. Pri procesiji bo sodeloval pihalni orkester.

Katoličani in evangeličani veliko noč praznujejo skupaj, medtem ko jo pravoslavni verniki, ki uporabljajo drugačen koledar, praviloma praznujejo pozneje. Letos jo bodo praznovali 8. aprila.

Praznik velike noči je sicer premakljiv praznik. Na prvem ekumenskem koncilu v Niceji so določili, da se veliko noč praznuje na prvo nedeljo po prvi pomladni polni luni. Tako je lahko velika noč med 22. marcem in 25. aprilom.

M. R.