Kristjani teden dni pred veliko nočjo obeležujejo cvetno nedeljo

Belokranjske pisanke (vir: Wikipedia.org)

Katoličani danes obeležujejo cvetno nedeljo, s katero začenjajo neposredne priprave na veliko noč, največji krščanski praznik. Mnogi se bodo v cerkve odpravili z butarami, ki jih bodo duhovniki blagoslovili. 

Na cvetno nedeljo se kristjani spominjajo Jezusovega prihoda v Jeruzalem, ko so ga po zapisih iz Svetega pisma ob prihodu ljudje pozdravljali s palmovimi vejami.

Po stari krščanski navadi, ki sega tja v 7. stoletje, zato verniki na cvetno nedeljo v cerkev k blagoslovu prinesejo oljčne veje in drugo zelenje, najpogosteje povezano v butare.

Po krščanski simboliki so palmove veje, s katerimi so ljudje ob prihodu v Jeruzalem pozdravljali Jezusa, znamenje zmagoslavja in kraljevanja. Predstavljajo tudi rodovitnost in življenje, oljka pa je simbol miru in sprave.

Papež Frančišek, ki je včeraj zapustil rimsko bolnišnico Gemelli, kjer je preživel tri noči na zdravljenju zaradi bronhitisa, bo danes predsedoval procesiji in maši na Trgu svetega Petra v Vatikanu, mašo pa bo vodil kardinal Leonardo Sandri, prodekan kardinalskega zbora.

Blagoslovi zelenja bodo potekali tudi po slovenskih cerkvah. Pri slovesnostih bodo prebirali svetopisemske odlomke o Jezusovi zadnji večerji, trpljenju in smrti, ki se jih posamično in bolj poglobljeno spominjajo na veliki četrtek, veliki petek in veliko soboto.

V Evangeličanski cerkvi pa danes končujejo post, s katerim so se pripravljali na veliko noč. Zelenja v Evangeličanski cerkvi ne blagoslavljajo, ga pa uporabljajo kot simbol.

Pravoslavni verniki, ki uporabljajo drugačen koledar, pa bodo cvetno nedeljo obeležili naslednjo nedeljo, 16. aprila.

V Vatikanu bo danes mašo z blagoslovom zelenja dopoldne vodil kardinal Leonardo Sandri, bogoslužja se bo udeležil tudi papež Frančišek.

M. D.