Kristjani danes praznujejo svoj največji praznik – veliko noč

Vir: pixabay.com

Kristjani danes praznujejo svoj največji praznik – veliko noč, ko se spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih. Po cerkvah bodo potekala številna bogoslužja, papež pa bo opoldne podelil tradicionalni blagoslov mestu in svetu.

Kristjani namreč verujejo, da je Jezus, ki je bil križan, vstal od mrtvih in tako vsem ljudem zagotovil večno življenje, če se le držijo zapovedi in zglednega življenja. Jezusova križanje, smrt in vstajenje so sicer podrobno popisani v štirih knjigah (evangelijih) Svetega pisma.

Mnogi verniki so včeraj k blagoslovu odnesli velikonočne jedi, kot so kruh, jajca, šunka in hren, danes pa bodo obiskali vstajenjske maše. Papež Frančišek bo velikonočno mašo v vatikanski baziliki sv. Petra vodil ob 10. uri, opoldne pa bo podelil svoj blagoslov v številnih jezikih.

V Ljubljani bo vstajenjsko procesijo in mašo ob 8.30 vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, v Mariboru pa ob 7. uri tamkajšnji nadškof metropolit Alojzij Cvikl. V Novem mestu bo vstajenjsko procesijo, ki bo šla okoli stolne cerkve, ob 6.30 vodil novomeški škof Andrej Glavan, zatem pa bo daroval vstajenjsko mašo.

C. R.