Kriminalisti ovadili 15 oseb, tudi zaradi tihotapstva migrantov in prometa z mamili

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

Kriminalisti so kazensko ovadili 15 oseb za 49 različnih kaznivih dejanj. V šestih primerih je šlo za izdajo tajnih podatkov, v enem primeru za dajanje daril, štirikrat za nedovoljeno prehajanje državne meje, v 38 primerih pa za neupravičeno proizvodnjo in promet z mamili, je danes povedal vodja celjskih kriminalistov Damijan Turk.

Policisti so ob zaključku operativnih aktivnostih konec prejšnjega tedna na celotnem območju Slovenije izvedli 16 hišnih preiskav ter 12 osebam odvzeli prostost.

V petek so potem sedem osumljencev privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Celju, šestim od njih je bil odrejen pripor.

Kriminalisti so v preteklih dneh zaključili obsežni preiskavi kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja in izdaje tajnih podatkov.

V času kriminalističnih aktivnosti, s katerimi so začeli sredi lanskega leta, so bili uporabljeni tako klasični kot tudi prikriti preiskovalni ukrepi.

V preiskavi so ugotovili, da na širšem celjskem območju deluje organizirana hudodelska združba, v kateri je sodelovalo več državljanov Slovenije, BiH ter Severne Makedonije.

Združba je delovala tako, da je na območju celotne Slovenije organizirala nakup, hrambo in prodajo prepovedanih drog kokaina in konoplje.

Prav tako so posamezni člani kriminalne združbe organizirali prevoze ilegalnih migrantov.

Kriminalisti so ugotovili, da so v štirih primerih organizirali prevoze ilegalnih migrantov, državljanov Pakistana, Afganistana in Bangladeša. Prevoz ilegalnih migrantov so organizirali iz Hrvaške, čez Slovenijo, v Italijo.

“V dveh primerih so policisti posamezne člane združbe z 58 migranti in dvema voznikoma ustavili med prevozom v Italijo. V dveh primerih pa je kriminalna združba ilegalne migrante uspela uspešno prepeljati čez ozemlje Slovenije v Italijo,” je dejal Turk.

Med preiskavo so zaznali, da kriminalna združba oz. njeni posamezni člani razpolagajo z občutljivimi podatki o aktivnostih policije.

Nato so ugotovili, da s posameznimi člani kriminalne združbe sodeluje uslužbenec sodišča, in sicer sodni zapisnikar kazensko preiskovalnega oddelka Okrožnega sodišča v Celju.

Zapisnikar sodišča, ki je bil na sodišču zaposlen od leta 2018, je v nasprotju s svojimi dolžnostmi varovanja tajnih podatkov in iz koristoljubja sporočal tajne podatke članom kriminalne združbe.

Kriminalno združbo je tako obveščal o kriminalističnih aktivnostih zoper njih ter tudi o izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov.

“Po doslej zbranih ugotovitvah je zapisnikar, ki mu grozi do osem let zapora, neupravičeno razkril večje število kriminalističnih preiskav, katerih uspešnost je bila zaradi razkritja najmanj sto zaupnih dokumentov sodišča okrnjena,” je dodal Turk.

Osumljenci so bili stari od 22 do 50 let, starejši med njima pa so stari znanci policije.

M. D.