Krajša veljavnost testov pri vstopu v Slovenijo, krajša tudi karantena

(vir: pixabay.com)

Z današnjim dnem karantena ob visoko tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom, traja sedem, in ne več deset dni. Od danes veljajo tudi nekoliko spremenjeni pogoji za vstop v državo brez karantene. Test PCR ne sme biti starejši od 48 ur, hitri test pa ne starejši od 24 ur. V javnem potniškem prometu veljajo omejitve števila potnikov.

Novosti: test in karantena:

  • test PCR velja 48 ur od odvzema brisa,
  • hitri test velja 24 ur od odvzema brisa,
  • skrajšuje se karantena na domu: namesto 10 dni je po novem 7 dni.

Sedemdnevna karantena se bo končala tudi brez PCR testiranja, saj se okužba v 94,6 odstotka primerov po ugotovitvah epidemiologov razvije v okviru sedmih dni.

Po novem v karanteno, poleg cepljenih s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19, ne bo treba osebam, ki so prebolele covid-19 in to dokazujejo s pozitivnim testom PCR, od katerega je minilo vsaj deset in največ 45 dni.

V karanteno ne bo treba niti prebolevnikom, ki so bili hkrati dvakrat cepljeni s cepivi priznanih proizvajalcev. V karanteno ne bo treba niti tistim, ki so bili enkrat cepljeni s cepivom Janssen. V tem primeru namreč velja le en odmerek cepiva.

Pogoji za vstop v Slovenijo brez karantene

Od danes veljajo tudi nekoliko spremenjeni pogoji za vstop v državo brez karantene. Test PCR ne sme biti starejši od 48 ur, hitri antigenski test pa ne starejši od 24 ur.

Skrajšanje karantene z deset na sedem dni pa velja tudi za tiste, ki bodo v karanteno napoteni ob prihodu v državo.

Ukinjajo se strožji pogoji vstopa in karantene, ki so veljali za prihode iz nekaterih južnoafriških držav zaradi različice omikron, prav tako ni več seznama teh tveganih držav.

Spremembe v javnem potniškem prometu

Začele so veljati tudi spremembe v javnem potniškem prometu. Pri linijskih, stalnih izvenlinijskih ter občasnih prevozih je število potnikov omejeno na število registriranih potnikov v vozilu, zmanjšano za sedeže desno od voznika in neposredno za njim.

V avtobusih mestnega linijskega prevoza se lahko uporabljajo tudi stojišča, vendar mora biti razdalja med potniki na stojiščih najmanj en meter, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Stojišča morajo biti primerno označena.

Tudi na vlakih je število potnikov omejeno na število sedišč, v primeru stojišč pa je treba zagotavljati označbe in razdaljo enega metra. V javnem potniškem prometu je še naprej treba izpolnjevati pogoj PCT in uporabljati zaščitno masko.

Vir: GOV.SI

M. D.