Do zdaj najhujša in najbolj neposredna grožnja v državnem zboru

Poslanka Anja Bah Žibert je bila včeraj deležna groženj s smrtjo poslanca SD Franca Trčka. (vir: Facebook)

Na parlamentarnem odboru za zdravstvo so včeraj obravnavali predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga Slovenija čaka že vrsto let. Poslanec Franc Trček, v Mariboru izvoljen na listi Levica, nato pa prestopnik v SD, pa je grozil.

Trček sicer v parlamentu rad poudarja, da je odraščal tudi v Ziljah oz. na Vinici pri Črnomlju, kjer naj bi bili njegovi starši učitelji. Ko mu ustreza je tako lahko celo napol Belokranjec, sicer pa je znan po svojem verbalnem nasilju in grožnjah. Kot vidimo, tudi po izdaji volivcev in volivk.

Odbor za zdravstvo vodi poslanka Anja Bah Žibert, poslanci iz vrst Kulovskih strank (SD, LMŠ, Levica in SAB) pa so si na vse pretege trudili, da zakon in s tem koalicijska zaveza ne bi bila sprejeta.

Včeraj so z delom začeli že ob 11. uri in nato so poslanci Kula z različnimi triki zavlačevali predstavitve čakajočih ter povabljenih gostov, tudi z govorjenji po eno uro skupaj.

Do 22. ure se stvari skorajda niso premaknile, nato so od Bah Žibertove zahtevali, da sejo prekine, ker “oni po poslovniku lahko delajo samo do 22. ure”.

Anja Bah Žibert na to ni pristala, poslanci KUL so odšli in sejo obstruirali. Ostali so nato predlog zakona potrdili, v sredo bo o njem odločal še državni zbor.

Že popoldne pa je bil Franc Trček verbalno zelo nasilen. Še pred predstavitvijo zakona je verbalno napadel Alenko Forte, državno sekretarko na ministrstvu za zdravje, je razvidno iz magnetograma.

Nasilni poslanec Franc Trček

Bah Žibertovi pa je grozil. Nekaj je v magnetogramu in posneto, vse pa ne, saj je nasilje izvajal tudi izven dosega mikrofona in kamere.

Trčkovo nasilje sicer ni bilo prvo. V času t. i. mariborskih vstaj leta 2012 je zaradi njegovih nasilnih dejanj posredovala policija in ga tudi pridržala. Pred mesecem dni je šokiral, ko je govoril o “štihanju”, če omenimo samo ta primera.

Zato se je Anja Bah Žibert včeraj vprašala: “Glede na njegova ravnanja, ko je morala poseči policija, se sprašujem, če se moram z družino česa bati?!”

Franc Trček v mikrofon: “Veste, jaz sem že večkrat rekel: Afganistana in Trčkov se ne napada. Jaz bom zaradi tega SDS-a verjetno tukaj crknil, ampak mogoče bo prej žal umrl še kdo od vas,” se je glasila ena zadnjih in verjetno tudi najhujših groženj poslanca SD v državnem zboru.

A. L.