KPK že skoraj eno leto ugotavlja, ali bo zoper Goloba uvedla preiskavo

KPK je z svojo nenavadno potezo vzbudil vrsto kritik.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) že skoraj eno leto proučuje, ali bo na podlagi prijave nekdanje ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar uvedla preiskavo zoper predsednika vlade Roberta Goloba. Slednje je dokaj nenavadno, saj prehodni preizkus komisija ponavadi opravi že v enem ali nekaj mesecih. Gre za kupovanje časa Golobu?

 

Ko je na primer KPK obravnavala gostovanje takratne ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandre Pivec na Krasu in v Izoli, je prehodni preizkus, na podlagi katerega se KPK odloči, ali bo zadevo podrobneje preiskala, začela 23. 7. 2020, mesec dni pozneje, natančneje 26. 8. 2020, pa je senat že sprejel sklep, da bo zoper Pivčevo začel preiskavo. Podobno rekordno kratek čas je KPK potrebovala za prehodni preizkus glede nakazila denarne nagrade Svetlani Makarovič. Prehodni preizkus je komisija v njenem primeru zaključila v dobrem mesecu.

V primeru poslanca SDS Zorana Mojškerca, ki so mu očitali, da KPK ni prijavil nekaterih dvigov gotovine, je KPK predhodni preizkus uvedla maja, končala pa ga je v štirih mesecih, ko se je zadevo odločila odstopiti računskemu sodišču.

V primeru Roberta Goloba, ki ga očitki bremenijo vmešavanja v delo policije in Sove, pa KPK predhodni preizkus vodi že od decembra lani, čeprav gre za zadevo, ki bi zaradi že zaradi očitanih dejanj zahtevala prioritetno in hitro obravnavo. Zakaj tako dolgo traja predhodni postopek, na KPK na pojasnjujejo, navajajo pa, da je predhodni preizkus v zaključni fazi. Nič nenavadnega ne bi bilo, če bi KPK z zadevo nekoliko zavlačeval in Golobu na ta način kupoval čas.

Na KPK smo še povprašali, ali so zaznali zadnje očitke, ki sta jih na račun Goloba pred preiskovalno komisijo, ki preiskuje vmešavanje politike v policijo, izrekla Bobnarjeva in nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. S KPK so nam odgovorili, da tematika, “o kateri je potekalo ponedeljkovo pričanje, vsebinsko sodi v obseg obravnave te konkretne zadeve”. Torej gre sklepati, da so očitke zaznali.

A. V.