Kostel: V 21. stoletju še vedno brez elektrike

Rake v občini Kostel, 30 kilometrov od Kočevja, pa brez elektrike in vode ter z makadamsko cesto. (Google)

V zaselkih Rake in Stružnica v občini Kostel so še vedno brez elektrike. Za napeljavo si krajani prizadevajo že dlje časa, julija lani so o tem pisali tudi Varuhu človekovih pravic RS. Navedli so, da so že leta 2009 občino Kostel prosili, naj jim pomaga, vendar je ostalo zgolj pri obljubah. Na gluha ušesa so naleteli tudi pri Elektro Ljubljana, pa tudi na ministrstvu za infrastrukturo. Ne samo to, nimajo niti vodovoda, cesta pa je slaba in v makadamski izvedbi. Kot bi ne živeli v 21. stoletju.

Potekali so “nešteti” sestanki, tako na občini Kostel, katere županja je Liljana Butina, kot na Elektro Ljubljana, enota Kočevje. Priključitev elektrike so jim dvakrat zavrnili, pritožili so se na Agencijo za energetiko in v tretje jim je uspelo. Vendar – poslali so jim tudi račun, da morajo elektrifikacijo plačati sami. Na to so se spet pritožili in novembra 2016 vložili še tožbo na Upravno sodišče Ljubljana, odgovora pa vse do 3. julija 2017 niso prejeli. Elektro Ljubljana je sicer konec januarja 2016 zakoličil traso, obljubili so, da bodo do konca leta 2016 izdelali dokumentacijo, nato se je vse skupaj spet zaustavilo.

Podajanje žogice

Iz pisma varuhu človekovih pravic je še razvidno, da so maja 2014 poslali dopis še predsedniku uprave Elektro Ljubljana, Andreju Ribiču. Vendar tudi tega odgovora v več kot treh letih niso prejeli. Nato so novembra 2016 poslali dopis še Borisu Koprivnikarju, ministru za javno upravo v zdajšnji vladi. Ta jim je po dveh mesecih sicer odgovoril, vendar le, da so na ministrstvu vse skupaj odstopili ministrstvu za infrastrukturo, ki ga vodi Peter Gašperšič. Učinka ni bilo, krajani zaselkov Rake in Stružnica sta še danes brez električne napeljave in tudi ne vedo, kdaj bodo to sploh dočakali.

Zbrati bi morali skoraj 209 tisoč evrov

Pri tem smo pridobili še razdelilnih stroškov, ki bi jih za zaselek Rake morali plačati občani. Samo za napeljavo potrebne infrastrukture. Iz razdelilnika, ki ga objavljamo, je razvidno, da bi moralo pet gospodinjstev, Lovska družina za svoj dom in občina Kostel skupno plačati kar 208.996,20 evra. Zneski po posameznikih pa presegajo tudi 30.000 evrov.

Česar podobnega ni nikjer v Sloveniji, v 21. stoletju je tudi nepojmljivo, da država in občina ne poskrbita za to, da bi do gospodinjstev napeljali žice, povedano po domače.

Ob vsem tem se postavlja vprašanje, kako prebivalci sploh vztrajajo v teh krajih. Ugotovili smo, da električno energijo pridobivajo prek sončnih celic, kar so tudi sami plačali, nihče jim s sofinanciranjem ni priskočil na pomoč. Mladih v teh krajih pa tako ni več. Razumljivo, kdo pa lahko vztraja v krajih, kjer ni poskrbljeno niti za osnovno elektrifikacijo. Ne samo to, tudi cesta je makadamska, po njej se voziš pol ure, kot nam je povedal eden izmed Kostelcev. In tudi vodovoda nimajo.

Pozabljeni od države in pristojnih

Na to, da zaselka še vedno nimata elektrike, je na svojem Facebook profilu opozoril Luka Bubnjić, kočevski občinski svetnik, ki zdaj kandidira za poslanca in je obiskal ta kraja.

Luka Bubjić (drugi z leve) s krajani.

Zapisal je: “Pozabljeni od države in pristojnih. Kljub vsem dopisom in pozivom pristojnim še danes nimajo zagotovila, kdaj bodo dobili električno napeljavo do svojih domov. Našega obiska so bili veseli, saj smo izmenjali veliko mnenj. Vseeno pa ne moremo mimo dejstva, da gospodinjstva še zmeraj nimajo električne napeljave, v 21. stoletju, ki ga imamo za moderno stoletje, ko bi vsi ljudje morali imeti izpolnjene pogoje za osnovno življenje. Kljub temu, da nimajo osnovnih pogojev za življenje, kakor sta elektrika in voda, pa so ljudje s tega kostelskega konca družabni in nasmejani.”

V nadaljevanju objavljamo še razdelilnik stroškov za elektrifikacijo zaselkov Rake in Stružnica. Zneski, ki bi jih morali plačati domačini, so astronomski.

C. R.

novo staro popularno
Boris

Znano. Za migrante je — za državljane ni.

UH-ME piš

MIKI MIŠKA_sram te bodi ! Ti ljudje so tam rojeni in tudi njihovi domovi so tam stali še preden si se ti rodil. Kljub diskriminaciji občine,države in tiste za človekove pravice vztrajajo v svojem rojstnem kraju. Govoriš o neki ,,vukojebini,, a nimaš pojma kako lepi kraji so to. Iz teh krajev izhajajo odlični urarji in tudi Peter Kozler, ki je narisal znameniti zemljovid slovenskih dežel in pokrajin itd. Enim tam na kočevskem-prej je tudi Kostel spadal pod občino Kočevje-napeljejo elektriko,vodo,kanalizacijo samo zaradi tega ker so ,,drugačni,, če ne pa gredo kampirat pred občinsko stavbo ( Ribnica ) in izsiljujejo. Ti… Preberite več »

miki miška

ne nabijaj, poznam te kraje…bolj kot ti modrec.
v kostelu ni ciganov če meriš nanje…
lepi kraji a vukojebina je še vedno vukojebina..
tam živijo vikendaši z stanovanji v LJ,Kočevje…
sami so rinli gor.
a ni čar da odideš iz mesta da živiš v divjini brez štroma,interneta,vode?
vsi bi vse do riti a mrdnili ne z ritjo.
Občina je zapufana do amena in zdej bi trem-štirim posebnožem čez
10 km gozda vlekli traso…škoda vsake pare.
Nek se snađžu!

Boris

Čudna oseba ste vi miki miška, ki mrzite te kraje. Rake so Italijani med 2. sv. vojno požgali, ker so domačini pomagali partizanom. Nobene odškodnine, nobene ceste, nobenega vodovoda, niti elektrike – to jim je v zahvalo. Zahvala tem, ki tu vztrajajo!!

miki miška

štrom za tri hiše v rovtah a občina niše še proračuna sprejetega…katastrofa

miki miška

te vasi so izumrle zdavnaj.
kdo jih je pa teral da se naselijo…
vedeli so da gredo v vukojebino…
malo čadaški tipi…
ko bi si jaz postavil bajturo na Triglavu in vpil” HOČEM ŠTROM TU GOR!”
če majo sončne kolektorje v čem je problem…
vsaj sonca majo tam pod oblaki dost.

Jože

z vami se jaz ne morem strinjat. SLO ma dost dnarja, Elektro Ljubljana še več,občina pa je svoje zapravla, to vemo. Kolektorji so samo za poleti dobri, kaj pa pozimi? Mislim, elektrika je osnovna dobrina. Ti ljudje tudi nekaj prinesejo v državno blagajno. Se vam ne zdi?

miki miška

se mi ne zdi.
čudaki ki so sami izbrali tak način življenja…v gozdu.
zdej bi pa wifi radi.

Boris

sem vam že napisal: vas je bila tudi pred 2. sv. vojno, napeljava je cca 2,5 kilometra in ne 10 km kot vi nekje pišete. Če županja ni sposobna tega izpeljat, naj gre. denar bi lahko dobila tudi iz Evrope.

miki miška

od glavne ceste Kočevje-Petrina do teh vasic je bistveno več kot 2-3 kilometre…
zapeljte se z avtom in števcem če na ritkah nimate montiranega merilca in ste šli peš.