Kostel: V 21. stoletju še vedno brez elektrike

Rake v občini Kostel, 30 kilometrov od Kočevja, pa brez elektrike in vode ter z makadamsko cesto. (Google)

V zaselkih Rake in Stružnica v občini Kostel so še vedno brez elektrike. Za napeljavo si krajani prizadevajo že dlje časa, julija lani so o tem pisali tudi Varuhu človekovih pravic RS. Navedli so, da so že leta 2009 občino Kostel prosili, naj jim pomaga, vendar je ostalo zgolj pri obljubah. Na gluha ušesa so naleteli tudi pri Elektro Ljubljana, pa tudi na ministrstvu za infrastrukturo. Ne samo to, nimajo niti vodovoda, cesta pa je slaba in v makadamski izvedbi. Kot bi ne živeli v 21. stoletju.

Potekali so “nešteti” sestanki, tako na občini Kostel, katere županja je Liljana Butina, kot na Elektro Ljubljana, enota Kočevje. Priključitev elektrike so jim dvakrat zavrnili, pritožili so se na Agencijo za energetiko in v tretje jim je uspelo. Vendar – poslali so jim tudi račun, da morajo elektrifikacijo plačati sami. Na to so se spet pritožili in novembra 2016 vložili še tožbo na Upravno sodišče Ljubljana, odgovora pa vse do 3. julija 2017 niso prejeli. Elektro Ljubljana je sicer konec januarja 2016 zakoličil traso, obljubili so, da bodo do konca leta 2016 izdelali dokumentacijo, nato se je vse skupaj spet zaustavilo.

Podajanje žogice

Iz pisma varuhu človekovih pravic je še razvidno, da so maja 2014 poslali dopis še predsedniku uprave Elektro Ljubljana, Andreju Ribiču. Vendar tudi tega odgovora v več kot treh letih niso prejeli. Nato so novembra 2016 poslali dopis še Borisu Koprivnikarju, ministru za javno upravo v zdajšnji vladi. Ta jim je po dveh mesecih sicer odgovoril, vendar le, da so na ministrstvu vse skupaj odstopili ministrstvu za infrastrukturo, ki ga vodi Peter Gašperšič. Učinka ni bilo, krajani zaselkov Rake in Stružnica sta še danes brez električne napeljave in tudi ne vedo, kdaj bodo to sploh dočakali.

Zbrati bi morali skoraj 209 tisoč evrov

Pri tem smo pridobili še razdelilnih stroškov, ki bi jih za zaselek Rake morali plačati občani. Samo za napeljavo potrebne infrastrukture. Iz razdelilnika, ki ga objavljamo, je razvidno, da bi moralo pet gospodinjstev, Lovska družina za svoj dom in občina Kostel skupno plačati kar 208.996,20 evra. Zneski po posameznikih pa presegajo tudi 30.000 evrov.

Česar podobnega ni nikjer v Sloveniji, v 21. stoletju je tudi nepojmljivo, da država in občina ne poskrbita za to, da bi do gospodinjstev napeljali žice, povedano po domače.

Ob vsem tem se postavlja vprašanje, kako prebivalci sploh vztrajajo v teh krajih. Ugotovili smo, da električno energijo pridobivajo prek sončnih celic, kar so tudi sami plačali, nihče jim s sofinanciranjem ni priskočil na pomoč. Mladih v teh krajih pa tako ni več. Razumljivo, kdo pa lahko vztraja v krajih, kjer ni poskrbljeno niti za osnovno elektrifikacijo. Ne samo to, tudi cesta je makadamska, po njej se voziš pol ure, kot nam je povedal eden izmed Kostelcev. In tudi vodovoda nimajo.

Pozabljeni od države in pristojnih

Na to, da zaselka še vedno nimata elektrike, je na svojem Facebook profilu opozoril Luka Bubnjić, kočevski občinski svetnik, ki zdaj kandidira za poslanca in je obiskal ta kraja.

Luka Bubjić (drugi z leve) s krajani.

Zapisal je: “Pozabljeni od države in pristojnih. Kljub vsem dopisom in pozivom pristojnim še danes nimajo zagotovila, kdaj bodo dobili električno napeljavo do svojih domov. Našega obiska so bili veseli, saj smo izmenjali veliko mnenj. Vseeno pa ne moremo mimo dejstva, da gospodinjstva še zmeraj nimajo električne napeljave, v 21. stoletju, ki ga imamo za moderno stoletje, ko bi vsi ljudje morali imeti izpolnjene pogoje za osnovno življenje. Kljub temu, da nimajo osnovnih pogojev za življenje, kakor sta elektrika in voda, pa so ljudje s tega kostelskega konca družabni in nasmejani.”

V nadaljevanju objavljamo še razdelilnik stroškov za elektrifikacijo zaselkov Rake in Stružnica. Zneski, ki bi jih morali plačati domačini, so astronomski.

C. R.