Koronavirus: Kako so organizirani v podjetju Akrapovič

V podjetju Akrapovič, ki ima proizvodni obrat tudi v Črnomlju, smo preverili, kako je s proizvodnjo v času epidemije s koronavirusom in kako izvajajo zaščitne ukrepe za zaposlene.

Iz podjetja odgovarjajo, da so na nove razmere, povezane s koronavirusom, dobro pripravljeni in upoštevajo vsa navodila, proizvodnjo pa nadaljujejo, kolikor je to le mogoče.

Pojasnili so nam, da že od pojava novega koronavirusa, začetek je bil na Kitajskem, z različnimi preventivnimi ukrepi prilagajajo delovanje podjetja, da bi zaščitili zaposlene in omejili širjenje virusa.

Sledijo tudi navodilom državnih organov in pristojnih institucij, ki učinkovito prispevajo k zajezitvi širjenja epidemije.

Kmalu zatem, ko so se v sosednjih državah pojavile prve okužbe, so začeli odpovedovati sestanke, službene poti in dogodke, po podjetju so namestili razkuževalnike rok – na vhodih obeh poslovnih enot sta bila nameščena brezstična razkuževalnika –, sodelavke in sodelavce pa so pozvali k njihovi redni uporabi.

Ob zaznavi okužbe v Občini Metlika so vsem zaposlenim, ki v tej občini prebivajo, zaposlenim, ki so v kritičnih dneh pojave virusa v regiji obiskali Zdravstveni dom Metlika in Dom starejših občanov v Metliki, ter tudi zaposlenim, katerih ožji družinski člani so v omenjenih dneh obiskali navedeni ustanovi, zaradi varnosti vseh sodelavk in sodelavcev kot del preventivnih ukrepov v prvem tednu marca posredovali navodilo, naj do nadaljnjega ne prihajajo na delo v podjetje Akrapovič in naj ostanejo doma.

Pripravili so Protokol ukrepanja s pregledom ključnih informacij, navodil in ukrepov za zaščito in ravnanje ob morebitni zaznavi virusa pri zaposlenih, njihovih družinskih članih ali drugih osebah, s katerimi prebivajo v istem gospodinjstvu.

Sodelavkam in sodelavcem sproti posredujejo navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o samozaščiti, o potrebnem ravnanju pri sumu na okužbo, nagovarjajo jih k večkratnemu razkuževanju in temeljitemu čiščenju rok z milom, k spoštovanju ustrezne razdalje, k ustrezni higieni kašlja.

Navajajo, da v podjetju še pogosteje in temeljiteje čistijo prostore, s poudarkom na razkuževanjem miz, kljuk in garderob, v jedilnici so povečali razmik med stoli in priredili urnik prehrane, da je v jedilnici med ljudmi ustrezna razdalja.

Razkužila imajo v zadostni količini.

Za ta konec tedna načrtujejo temeljito razkuževanje prostorov na obeh lokacijah podjetja v Ivančni Gorici in Črnomlju.

Zaposleni so dobili navodilo, naj se ne zadržujejo na hodnikih ali v drugih skupnih prostorih podjetja.

Kot preventivni ukrep so na vstopnih točkah podjetja uvedli merjenje temperature zaposlenih in obiskovalcev z brezkontaktnimi merilniki.

Pri razkladanju in nakladanju materiala in produktov velja poseben postopek, pri katerem ob vzdrževanju minimalne razdalje 1,5 metra udeleženci uporabljajo zaščitne maske in rokavice za enkratno uporabo, ki jih po uporabi zavržejo v za ta namen določeno mesto.

Masko in rokavice morajo uporabljati tudi zaposleni ob dostavljanju ali prevzemanju blaga pri poslovnih partnerjih.

Poseben protokol velja tudi pri shranjevanju in morebitnem razkuževanju dostavljenega blaga.

Na obeh lokacijah podjetja, v Ivančni Gorici in Črnomlju, so zagotovili posebna izolacijska prostora za obravnavo oseb s simptomi okužbe.

Zaposlenim, ki jim narava dela in oprema to omogočata, so za čas izrednih razmer do preklica odredili delo na domu.

Vse zaposlene, ki zaradi proizvodne dejavnosti podjetja dela ne morejo opravljati od doma, so pozvali, naj se na delo vozijo posamezno, če pa to ni mogoče, naj v vozilu sedijo tako, da bo med njimi največja razdalja.

Sodelavke in sodelavci, ki delajo v izmenskem delovnem času, ne prihajajo ali odhajajo z dela v skupinah, ampak se menjava izmene izvrši na delovnem mestu zaposlenih.

Delovne procese prilagajajo tako, da je med zaposlenimi priporočena varnostna razdalja, pa tudi z začasnimi ukrepi, kot je izvajanje večizmenskega dela nekaterih procesov.

“V podjetju Akrapovič, d. d., preigravamo različne scenarije, kako v teh spremenljivih in negotovih razmerah najbolje poskrbeti za zaposlene in zagotavljati kontinuiteto delovnih procesov,” so še zapisali.

Na vprašanje, kolikšno je število delavcev v proizvodnem obratu v Črnomlju, ki trenutno opravljajo delo, pa so odgovorili, da tega “v tem trenutku ne morejo razkriti, saj se število sodelavk in sodelavcev v proizvodnji iz dneva v dan spreminja”.

A. L.